Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τιμωρήσουν και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα, διότι αρνείται να ενεργήσει όπως θέλει η Ουάσινγκτον.

«Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας», υποστήριξε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Κυριακή.


Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δρουν στην Τουρκία με τη βοήθεια του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αποκαλεί Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ, ή FETO.


Επιπλέον, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).


Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον Τούρκων από την αμερικανική δικαιοσύνη αποτελούν μέρος ενός σεναρίου με σκοπό να διχαστεί η τουρκική κοινωνία και πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν».


Στο πλαίσιο μιας δίκης που διεξάγεται στις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, όχι μόνο ομολόγησε την ενοχή του, αλλά ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν στην υπόθεση.


Ο Ζαράμπ αποκάλυψε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, ενέκρινε τουλάχιστον μία συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει σε βάρος του Χακάν Ατίλα, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που φέρεται να ενέχεται σε μια διεθνή απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από την οποία επωφελήθηκε και η Τεχεράνη. Η κατάθεση του Ζαράμπ αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια