Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τιμωρήσουν και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα, διότι αρνείται να ενεργήσει όπως θέλει η Ουάσινγκτον.

«Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας», υποστήριξε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Κυριακή.


Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δρουν στην Τουρκία με τη βοήθεια του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αποκαλεί Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ, ή FETO.


Επιπλέον, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).


Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον Τούρκων από την αμερικανική δικαιοσύνη αποτελούν μέρος ενός σεναρίου με σκοπό να διχαστεί η τουρκική κοινωνία και πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν».


Στο πλαίσιο μιας δίκης που διεξάγεται στις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, όχι μόνο ομολόγησε την ενοχή του, αλλά ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν στην υπόθεση.


Ο Ζαράμπ αποκάλυψε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, ενέκρινε τουλάχιστον μία συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει σε βάρος του Χακάν Ατίλα, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που φέρεται να ενέχεται σε μια διεθνή απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από την οποία επωφελήθηκε και η Τεχεράνη. Η κατάθεση του Ζαράμπ αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ κατά Πούτιν: Υπόσχεση για 10 Patriot στην Ουκρανία, εν μέσω επικρίσεων για «ασήμαντη» βοήθεια

Διεθνή / Τραμπ κατά Πούτιν: Υπόσχεση για 10 Patriot στην Ουκρανία, εν μέσω επικρίσεων για «ασήμαντη» βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει απογοητευμένος από τον Ρώσο ηγέτη – Αντιδράσεις στο Κίεβο για τον περιορισμένο αριθμό πυραύλων, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM
Το κλείσιμο του ματιού που έγινε viral: Ο Μακρόν, η Κέιτ και μια στιγμή στο δείπνο του Καρόλου

Διεθνή / Το κλείσιμο του ματιού που έγινε viral: Ο Μακρόν, η Κέιτ και μια στιγμή στο δείπνο του Καρόλου

Η κάμερα κατέγραψε τον Γάλλο πρόεδρο να σηκώνει το ποτήρι του προς την Κέιτ και να της κλείνει το μάτι, σε μια αυθόρμητη κίνηση που σχολιάστηκε ως «γαλλική γοητεία σε πλήρη εξέλιξη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια