Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Μας «τιμωρούν» και μας υπονομεύουν επειδή ασκούμε ανεξάρτητη πολιτική Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να τιμωρήσουν και να υπονομεύσουν την κυβέρνηση στην Άγκυρα, διότι αρνείται να ενεργήσει όπως θέλει η Ουάσινγκτον.

«Αυτοί (οι ΗΠΑ) προσπαθούν να μας τιμωρήσουν, να μας καταδικάσουν και να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν ακολουθούμε τα σενάριά τους, που είναι προφανή και τα εκτελούν αυτοί που τα έχουν γράψει μαζί τους στη χώρα μας», υποστήριξε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Κυριακή.


Απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δρουν στην Τουρκία με τη βοήθεια του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αποκαλεί Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ, ή FETO.


Επιπλέον, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).


Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον Τούρκων από την αμερικανική δικαιοσύνη αποτελούν μέρος ενός σεναρίου με σκοπό να διχαστεί η τουρκική κοινωνία και πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν».


Στο πλαίσιο μιας δίκης που διεξάγεται στις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, όχι μόνο ομολόγησε την ενοχή του, αλλά ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν στην υπόθεση.


Ο Ζαράμπ αποκάλυψε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός, ενέκρινε τουλάχιστον μία συναλλαγή προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει σε βάρος του Χακάν Ατίλα, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που φέρεται να ενέχεται σε μια διεθνή απόπειρα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από την οποία επωφελήθηκε και η Τεχεράνη. Η κατάθεση του Ζαράμπ αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik/AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια