Η Τουρκία προχωρά σε νέα, πιο στενή συνεργασία με τη Συρία. Μετά τη στρατιωτική συμφωνία εκπαίδευσης και συγκρότησης του στρατού της Λιβύης, η Άγκυρα δέχεται πλέον και επίσημα αίτημα από τη Δαμασκό για αμυντική υποστήριξη, ενώ παράλληλα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία με τη Συρία του Αχμέτ αλ Σαράα για καθορισμό θαλασσίων συνόρων και μάλιστα επί τη βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως αποκαλύπτουν πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, η Συρία απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Άγκυρα για στήριξη στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί έναν ουσιαστικό αναπροσανατολισμό στην αμυντική στρατηγική της Συρίας, με σαφή πρόθεση εμβάθυνσης της συνεργασίας με την Τουρκία. «Η Συρία ζήτησε επίσημα την υποστήριξη της Τουρκίας για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες στον αγώνα κατά του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων», αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Μάλιστα ενδιαφέρον προκαλεί το ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το ποιες θεωρούνται «εξτρεμιστικές ομάδες» από τον Αλ Σαράα, καθώς ο ίδιος είναι αρχηγός της μέχρι πρότινος μεγαλύτερης εξ αυτών εντός της Συρίας.
Η τουρκική πλευρά δεν έκρυψε τη διάθεσή της να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Συρίας. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Άμυνας, βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές διεργασίες για να καθοριστεί το εύρος της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Άγκυρα. «Μελετάμε τις επιλογές μας για την παροχή εκπαίδευσης, συμβουλών και τεχνικής υποστήριξης», προσθέτουν οι πηγές. Η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτικού τύπου συνεργασία, με συμβουλευτική παρουσία και ενδεχομένως μεταφορά τεχνογνωσίας.
Ο Αχμέτ αλ Σαράα, ως ΑΜπού Μοχαμάντ αλ Τζολάνι, αφότου αποστασιοποιήθηκε από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, παρουσίασε εαυτόν ως μετριοπαθή αντικυβερνητικό και μέσω την Hayat Tahrir al Sham δημιούργησε ένα σοβαρό μέτωπο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Με μοναδικό στόχο την παραμονή του στο προσκήνιο συνεργάστηκε με τον Ρεζτέ π Ταγίπ Ερντογάν και έγινε ο άνθρωπος που άνοιξε τις πύλες της Συρίας στην Τουρκία, καθώς οι μαχητές υπό τις εντολές του αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή των τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων κατά τις τρεις επιχειρήσεις εισβολής της κυβέρνησης Ερντογάν στη Συρία (Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελαίας, Πηγή Ειρήνης) με τις οποίες ανέκοψε την προέλαση των Κούρδων των SDF και ήλεγξε τη βόρεια ζώνη της Συρίας κοντά στη μεθόριο.
Τουρκία - Συρία: Έρχεται συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα
Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye παρουσιάζει την πιθανή συμφωνία ως συνέχεια της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό της Ελλάδας. «Η Τουρκία έχει ετοιμάσει άλλη μια έκπληξη για τους Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν συνέλθει από το σοκ της συμφωνίας με τη Λιβύη εδώ και πέντε χρόνια. Ξεκίνησαν οι εργασίες για μια συμφωνία αδειοδότησης της ναυσιπλοΐας με τη Συρία. Η συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει το χέρι μας στην ανατολική Μεσόγειο, θα προστατεύσει και τα συμφέροντα της "ΤΔΒΚ"», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πληροφορίες.
Η ρητορική περί «προστασίας συμφερόντων» και «αδειοδότησης της ναυσιπλοΐας» παρουσιάζεται ως στοιχείο εθνικής κυριαρχίας που επεκτείνεται και στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μέσω της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»ç
Από την πλευρά της η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές και διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με στόχο τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών πέραν των υφιστάμενων χωρικών υδάτων.
«Με τη νέα εποχή στη Συρία, η Τουρκία έχει δρομολογήσει μια σημαντική διπλωματική διαδικασία σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώθηκε ότι οι τεχνικές και διπλωματικές προετοιμασίες για τις "περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των πλευρικών θαλάσσιων ορίων και των χωρικών υδάτων", οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επίσημα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, συνεχίζονται μεταξύ των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Προτεραιότητα σε αυτή τη διαδικασία είναι η προστασία των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».
Η Τουρκία συνεχίζει να βασίζει τη στρατηγική της στη μονομερή ανακήρυξη των τουρκικών ορίων υφαλοκρηπίδας που κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη το 2020. Ο στόχος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο με «δίκαιες αρχές», χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, διατηρώντας όμως σταθερούς διαύλους διαλόγου.
«Σε απαντήσεις που έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε έγγραφες ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, αναφέρεται ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας που κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη το 2020 αποτελούν τη βάση για τα νέα βήματα που γίνονται, με στόχο την προάσπιση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα δηλώνει πως επιδιώκει να διατηρεί ανοικτά τα κανάλια συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της περιοχής, στη βάση της σταθερότητας, επιδιώκοντας να οριστούν δίκαια τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων.», αναφέρει η Yeni Şafak.