Εργαζόμενοι της Apple ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου - «Ιστορική νίκη»

Εργαζόμενοι της Apple ψήφισαν υπέρ της ένταξης σε συνδικάτο - «Ιστορική νίκη» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ ARMANDO BABANI
0

Οι εργαζόμενοι της Apple Inc στο Μέριλαντ ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της ένταξης σε συνδικάτο και έγιναν οι πρώτοι εργαζόμενοι λιανικής του τεχνολογικού κολοσσού που συνδικαλίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στο Τόουσον, κοντά στη Βαλτιμόρη, «ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία για να ενταχθούν στη Διεθνή Ένωση Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής (IAM)» ανέφερε το συνδικάτο στην ιστοσελίδα του.

Οι εργαζόμενοι, που συνασπίζουν τον Συνασπισμό Οργανωμένων Υπαλλήλων Λιανικής, «έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των συναδέλφων τους», όπως ανέφεραν σε επιστολή τους στον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, και ξεκαθάρισαν πως με αυτή την απόφαση δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν κόντρα με τη διοίκηση. 

Ο Κουκ είχε λάβει επιστολή και πριν από την ψηφοφορία, με τους εργαζομένους να τον ενημερώνουν για τις προθέσεις τους, εξηγώντας πως το κίνητρό τους ήταν η διεκδίκηση «δικαιωμάτων που δεν έχουμε σήμερα».

Εκπρόσωπος της Apple επεσήμανε, σε email προς το Reuters, πως «δεν έχει τίποτα να προσθέσει προς το παρόν». 

Ο Ρόμπερτ Μαρτίνεζ Τζούνιορ, εκπρόσωπος της IAM, συνεχάρη τους εργαζομένους για την «ιστορική νίκη» τους. «Έκαναν πελώρια θυσία για τους χιλιάδες εργαζομένους της Apple ανά τη χώρα, που παρακολουθούσαν όλοι τη διαδικασία των εκλογών». 

Κάλεσε την εταιρεία να σεβαστεί τα αποτελέσματα και να επιτρέψει τις προσπάθειες των συνδικαλιστών για εξασφάλιση συμβάσεων. 

Τον περασμένο μήνα, ανάλογη προσπάθεια είχαν κάνει και οι εργαζόμενοι στην Ατλάντα, ωστόσο σταμάτησαν τις διαδικασίες καταγγέλλοντας εκφοβισμό.  

Νυν και πρώην εργαζόμενοι της Apple είχαν εξαπολύσει κριτική στον τεχνολογικό κολοσσό για τις συνθήκες εργασίες μέσω του hashtag #AppleToo.

Οι προσπάθειες συνδικαλισμού κερδίζουν έδαφος, το τελευταίο διάστημα, σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η Amazon.com Inc (AMZN.O) και η Starbucks Corp (SBUX.O).

Με πληροφορίες από Reuters και Gaurdian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM