«Εργαζόμενοι πεθαίνουν από τον καύσωνα»: Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν όριο θερμοκρασίας για εξωτερικές εργασίες

«Εργαζόμενοι πεθαίνουν από τον καύσωνα»: Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν όριο θερμοκρασίας για εξωτερικές εργασίες Facebook Twitter
0

Στην καρδιά του καλοκαιριού στην Ευρώπη που ήδη σημαδεύτηκε από δύο περιόδους καύσωνα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά σήμερα να υιοθετηθεί νόμος που θα θέτει όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δύο εργαζόμενοι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στη Γαλλία, χώρα όπου δεν έχει θεσπιστεί όριο θερμοκρασίας για την εργασία, 12 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας δυστυχημάτων που συνδέονταν με τη ζέστη το 2020», τονίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων σε ανακοίνωσή της.

Ο απολογισμός έγινε πιο βαρύς την Πέμπτη στην Ισπανία, καθώς οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην περιφέρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσαν τον θάνατο από θερμοπληξία εργαζόμενου ο οποίος διένειμε προσπέκτους σε ταχυδρομικές θυρίδες.

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 23% των εργαζομένων εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο» του χρόνου εργασίας του, ποσοστό που αυξάνεται στο 36% στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας και στο 38% σε αυτόν των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών Eurofound.

Μολαταύτα, «μόνο μια χούφτα χώρες της Ευρώπης έχει θεσπίσει νομοθεσία προορισμένη να προστατεύει τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα» και υπάρχουν «μεγάλες διακυμάνσεις» από το ένα κράτος στο άλλο.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, οι βέλγοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε σωματικά απαιτητικές δουλειές δεν πρέπει να εργάζονται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 22 ° Κελσίου. Το όριο είναι 5 βαθμοί Κελσίου περισσότεροι για τα ίδια είδη δουλειάς στην Ουγγαρία, ενώ στη Σλοβενία όριο είναι οι 28 ° Κελσίου σε όλους τους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική θερμοκρασία για την εργασία κυμαίνεται από τους 16 ως τους 24 ° Κελσίου.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται κατάλληλα μέτρα προστασίας», προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο Κλας-Μίκαελ Σταλ.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν σέβονται εθνικά σύνορα. Για αυτό χρειαζόμαστε νομοθεσία σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τις ανώτατες θερμοκρασίες εργασίας», προσθέτει, κατά την ανακοίνωση.

Οι καύσωνες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου προκάλεσαν τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων στην Ισπανία, ενώ έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία.

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM