Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας - Στον «πάτο» Βραζιλία, ΗΠΑ, Βρετανία

Έρευνα: Οι Έλληνες είναι οι πιο ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας - Στον «πάτο» Βραζιλία, ΗΠΑ, Βρετανία Facebook Twitter
Μόνο τρεις από τις 53 χώρες θεωρούν πως οι ΗΠΑ χειρίστηκαν τον κορωνοϊό καλύτερα από την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα (EPA)
0

Οι Έλληνες φαίνεται πως είναι οι πιο ικανοποιημένοι μεταξύ των πολιτών 53 κρατών, από τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα σε 120.000 ανθρώπους. 

Η δημοσκόπηση έγινε από τη γερμανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Dalia Research και το ίδρυμα Alliance of Democracy Foundation, μια οργάνωση με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και αποκάλυψε επίσης τη βαθιά δυσαρέσκεια για την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε διεθνή κλίμακα οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα είναι οι πιο ικανοποιημένοι διεθνώς, σε ποσοστό 89%, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία. Ακολουθεί η Ταϊβάν (87%) και η Ιρλανδία (87%), η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, και η Δανία (όλες με 86%). Στον αντίποδα, επικρατεί τεράστια δυσαρέσκεια σε Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυσπιστία για τις ΗΠΑ

Τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης δείχνουν ότι μόλις σε τρεις χώρες από τις 53 που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα, οι πολίτες πιστεύουν πως οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από την Κίνα η οποία, παρά την δυσπιστία για τα δεδομένα, θεωρείται πως χειρίστηκε καλύτερα για τα εσωτερικά δεδομένα της την πανδημία. 

Παράλληλα, μόνο το ένα τρίτο των ανθρώπων σε ολόκληρον τον κόσμο δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά στον Covid-19, σε σύγκριση με περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων, που είπε ότι η ανταπόκριση της Κίνας ήταν καλή.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη μεγάλη διάσκεψη για το Μέλλον της Δημοκρατίας αυτήν την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ακτιβιστή της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Γουόνγκ.

Η σύσκεψη είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης για ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε έναν ολοένα και πιο εμφανή ιδεολογικό ανταγωνισμό.

Σε μόνο τρεις χώρες - την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα - θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά, άποψη που έχουν και γα την Κίνα ωστόσο.

Αντανακλώντας τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι μια θετική δύναμη για την παγκόσμια δημοκρατία, σε σύγκριση με τους μισούς που λένε ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Το θετικό ποσοστό έχει μειωθεί κατά 4% σε σχέση με την ίδια έρευνα πέρυσι. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και  στις 15 ευρωπαϊκές χώρες, πολίτες των οποίων συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δημοκρατία, με το καθαρό αρνητικό αποτέλεσμα στο -40% στη Γερμανία.

Ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε πως «Ο Covid-19 είναι επίσης μια δοκιμασία για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή η μελέτη επισημαίνει την αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους. Θα πρέπει να λειτουργεί ως κάλεσμα αφύπνισης προς τους δημοκρατικούς ηγέτες ότι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία μετά τον Covid-19».

Οι μισοί Αμερικανοί και λίγο περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, Ιταλούς και Βέλγους λένε ότι η χώρα τους είναι Δημοκρατική.

Κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα πάσχει από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο «δημοκρατικό έλλειμμα»,  ένα χάσμα μεταξύ του ποσοστού που πιστεύει ότι η δημοκρατία είναι σημαντική και εκείνων που πιστεύουν ότι ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά καταγράφηκαν στη Βενεζουέλα (50%), στην Πολωνία (48%), στην Ουγγαρία (42%), στην Ουκρανία (39%) και στην Ταϊλάνδη (35%).

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Διεθνή / Η Boeing εξασφαλίζει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της από την Qatar Airways, ανακοινώνει ο Τραμπ

Το αμερικανικό αεροναυπηγικό γκρουπ Boeing εξασφάλισε παραγγελία 160 αεροσκαφών από την Qatar Airways, σε μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως η μεγαλύτερη στα χρονικά της εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Διεθνή / Η μυστική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία: Το Project Iceworm και τα πυρηνικά όπλα κάτω από τον πάγο

Ανακάλυψη από επιστήμονες της NASA έφερε στο φως τη μυστική στρατιωτική βάση Camp Century κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας — μέρος του κρυφού Project Iceworm με στόχο την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Διεθνή / Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Γάλλος πρωθυπουργός καταθέτει αν γνώριζε για το σκάνδαλο παιδικής κακοποίησης

Ο Μπαϊρού αντιμετωπίζει κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990 γνώριζε για την εκτεταμένη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο Notre-Dame de Betharram
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM