Σε έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπολογίζει η ActionAid τις απώλειες από τη φοροαποφυγή μόνο από πέντε κολοσσούς της τεχνολογίας.

 

Η οργάνωση, ενόψει της έκτακτης συνάντησης της G20 αύριο, Παρασκευή, για την Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, δημοσίευσε έρευνα για το πώς η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στη δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Με βάση αυτή την έρευνα, μόνο από τις πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας- Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft- οι χώρες της G20 μπορεί να χάνουν έως και 32 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, από φόρους που δεν αποδίδονται.

 

Χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό για κάθε άνθρωπο στον κόσμο, επισημαίνει η ActionAid.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της οργάνωσης διαπίστωσε ότι μόνο οι χώρες της G7 χάνουν φορολογικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, από τους πέντε τεχνολογικούς γίγαντες.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η δίκαιη φορολόγηση των Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft για τα κέρδη του 2020, πιθανόν θα απέφερε:

  • 32 δισ. δολάρια στις χώρες της G20
  • 28 δισ. δολάρια στις χώρες του ΟΟΣΑ
  • 21 δισ. δολάρια στις χώρες της G7
  • 8 δισ. δολάρια στις χώρες της ΕΕ

 

«Είναι πλέον αποδεδειγμένο με επιχειρήματα και στοιχεία ότι μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί το κόστος του εμβολίου για όλους, απλά και μόνο από τη δίκαιη φορολόγηση πέντε μεγάλων εταιρειών», επισημαίνει η οργάνωση.

 

Παράλληλα τονίζει ότι για τις χώρες του Νότου τα φορολογικά έσοδα από τεχνολογικούς κολοσσούς είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, που έχουν αποδεκατιστεί από την πανδημία.

 

Η ActionAid ζητά ουσιαστική μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας εταιρειών που θα διασφαλίζει ότι οι φόροι τους αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική δράση τους και θα εξασφαλίζει την καθιέρωση ενός ελάχιστου συντελεστή φόρου, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων.

 

«Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας», τόνισε η Τζούλια Σάντσεζ, γενική γραμματέας της ActionAid International.