Το επιτυχημένο πείραμα της Ισλανδίας: Τετραήμερη εργασία με αποδοχές πενθήμερου

Το πείραμα της Ισλανδίας: «Άκρως επιτυχημένη» η 4ήμερη εργασία με αποδοχές πενθήμερου Facebook Twitter
0

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν τα «πειράματα» που έγιναν στην Ισλανδία για τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση του μισθού.

Μεταξύ 2015 και 2019, περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι στη χώρα (το 1% του εργατικού δυναμικού) μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 35-36. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγικότητα παρέμεινε ίδια ή ακόμα και βελτιώθηκε σε κάποιες από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ένιωθαν ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εξάντλησης από τη δουλειά - το λεγόμενο “burnout”. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η υγεία τους, αλλά και επαγγελματική τους ζωή βελτιώθηκε

Οι δοκιμές αυτές οδήγησαν σε επαναδιαπραγμάτευση με τα σωματεία για τα εργασιακά μοτίβα και, πλέον, το 86% των εργαζομένων στην Ισλανδία είτε έχει ήδη επιλέξει να εργάζεται λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσει σύντομα το δικαίωμα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές.

Δοκιμές γίνονται στην Ισπανία, αλλά και στην Νέα Ζηλανδία από την Unilever, ενώ η ιδέα έχει βρει υποστηρικτές που επιθυμούν να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία, εν μέρει λόγω των αλλαγών που έφερε ο κορωνοϊός. 

«Η μελέτη καταδεικνύει πως η μεγαλύτερη δοκιμή παγκοσμίως για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στον Δημόσιο Τομέα, στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία σε όλες τις μετρήσεις», δήλωσε ο Will Stronge, διευθυντής ερευνών στο think tank Autonomy. «Δείχνει ότι το Δημόσιο είναι ώριμο για να πρωτοπορήσει σε μικρότερες εργασιακές εβδομάδες. Μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από άλλες κυβενήσεις». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM