Επίθεση πειρατών στο ελληνικό τάνκερ: «Σιγή ασυρμάτου» για τους ομήρους ναυτικούς

Επίθεση πειρατών στο ελληνικό τάνκερ: «Σιγή ασυρμάτου» για τους ομήρους ναυτικούς Facebook Twitter
1

Αγωνία επικρατεί για την τύχη οχτώ ομήρων ναυτικών του ελληνικού δεξαμενόπλοιου "Happy Lady", που το πρωί δέχθηκε επίθεση από πειρατές. 

Παραμονή πρωτοχρονιάς, ένοπλοι έκαναν ρεσάλτο στο τάνκερ του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν. Στο πλοίο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί και οι δράστες απήγαγαν οχτώ μέλη του πληρώματος - πέντε Έλληνες, δύο Φιλιππινέζους και έναν Ουκρανό. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής στο κατάστρωμα του Happy Lady, ένας ακόμη Έλληνας τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, εκτός κινδύνου.

«Σιγή ασυρμάτου»

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τους πειρατές σχετικά με τα λύτρα που ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Μεταξύ των απαχθέντων είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι - ο 45χρονος πλοίαρχος, ο 26χρονος ανθυποπλοίαρχος, ο 38χρονος δεύτερος μηχανικός και δύο δόκιμοι ηλικίας 20 και 21 ετών.

Σύμφωνα με ανθρώπους της ναυτιλίας, η παρατεταμένη αναμονή μέχρι την πρώτη επικοινωνία είναι συνήθης τακτική των πειρατών που επιδιώκουν την έντασης της αγωνίας και την πίεση της εκάστοτε ναυτιλιακής εταιρείας όχι μόνο από τους ίδιους, αλλά και από την πλευρά των συγγενών, ώστε να κερδίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Το "Happy Lady" επρόκειτο να παραδώσει φορτίο καυσίμων.

  

Οι περισσότερες επιθέσεις πειρατών πλέον εντοπίζονται στα δυτικά της Αφρικής και, όπως περιγράφουν έμπειροι ναυτικοί, οι ένοπλοι επιδιώκουν είτε την απαγωγή πληρωμάτων ζητώντας εκατομμύρια για την απελευθέρωσή τους, είτε την κλοπή του μεταφερόμενου φορτίου. Οι πειρατές μεταφέρουν τους ομήρους τους στη στεριά και τους κρατούν δέσμιους μέχρι να καταβληθούν τα λύτρα. Επιθέσεις σημειώνονται και σε μεγάλη απόσταση από την στεριά - ακόμα και 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές. 

Οι πειρατές επικοινωνούν πάντα - αργά ή γρήγορα - με τη ναυτιλιακή εταιρεία και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες συνήθως μετέχουν εκπαιδευμένοι ιδιώτες με μεγάλη εμπειρία σε αυτές τις καταστάσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πειρατεία, πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 201 επιθέσεις. Σε 56 από αυτά έγινε χρήση πυροβόλων όπλων και σε 36 το ρεσάλτο έγινε υπό την απειλή μαχαιριών. Στη Νιγηρία έγιναν 48 επιθέσεις, στην Ινδονησία 36 ενώ στη Σομαλία μόλις δύο με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ. 

Για το ρεσάλτο ενημερώθηκε από το πρωί και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, που έδωσε εντολή στα αρμόδια τμήματα του υπουργείο να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία East Med.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΑΒΑΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ισπανία: Στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, εν μέσω κρίσης καυσίμων και απορριμμάτων στην Αβάνα

Στην Αβάνα, η έλλειψη πετρελαίου έχει αρχίσει να παραλύει ακόμη και την αποκομιδή απορριμμάτων, με τους δρόμους να γεμίζουν σκουπίδια και τις αρχές να προχωρούν σε έκτακτα μέτρα
THE LIFO TEAM
Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διεθνή / Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Κρίμα. Μακάρι να επιστρέψουν σώοι στην Ελλάδα με την νέα χρονιά. Επικίνδυνα τα ταξίδια γύρω από την Αφρική και έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πλέον. Αλήθεια, γιατί δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί στο πλοίο; Λιτότητα από την εταιρία;