Επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο (Φωτ.: EPA)
0

Η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

«Η Φινλανδία κάνει αίτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρωθυπουργό της χώρας, Σάνα Μάριν.

«Μια προστατευμένη Φινλανδία δημιουργείται ως μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης σκανδιναβικής περιοχής. Κερδίζουμε ασφάλεια και τη μοιραζόμαστε», επεσήμανε ακόμη ο Νιινίστο. 

«Η απόφασή μας είναι ιστορική. Ως μέλος του ΝΑΤΟ θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ως σύνολο», επεσήμανε από την πλευρά της η Σάνα Μάριν. 

Τις επόμενες ημέρες το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να υιοθετήσει- κάτι που θεωρείται τυπικό- την απόφαση για την ιστορική αλλαγή έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας της Φινλανδίας. Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Associated Press. 

Η αναμενόμενη ανακοίνωση από το Ελσίνκι ήρθε την ώρα που σήμερα ολοκληρώνεται στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως η χώρα της και άλλα μέλη κατέστησαν σαφές στο χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας ότι είναι πρόθυμες να ακολουθηθεί διαδικασία fast-track για την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που έχει κάνει ανάλογα βήματα. «Αν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, μπορούν να το κάνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε η Μπέρμποκ.  

Την επόμενη εβδομάδα το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας έχει κρίσιμη συνεδρίαση αναφορικά με το αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία έχει 1.300 χλμ. κοινά σύνορα με τη Ρωσία και- όπως η Σουηδία- έως τώρα τηρούσε αυστηρά την ουδετερότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όμως, μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε αυτή η νοοτροπία και η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την ένταξη στη Συμμαχία σχεδόν τριπλασιάστηκε στη Φινλανδία, φτάνοντας στο 75%. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και στη Σουηδία το 50-60% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Η ανακοίνωση του Ελσίνκι έρχεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Σαούλι Νιινίστο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα ήταν λάθος ο τερματισμός της ουδετερότητας της χώρας, επειδή «εφόσον δεν υπάρχει καμία απειλή» για την ασφάλειά της. Παράλληλα τον προειδοποίησε ότι μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα μπορούσε να είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ρωσίας- Φινλανδίας.

Οι ενστάσεις της Τουρκίας

Από την άλλη, ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επιφυλάξεις αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη. 

Χθες ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες. Όμως, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Βερολίνο, δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το PKK». Είναι «εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων. 

Πάντως, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μίρτσεα Τζεοάνα, εμφανίστηκε σίγουρος σήμερα ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Ειμαι σίγουρος ότι αν αυτές οι χώρες επιδιώξουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορέσουμε να τις καλωσορίσουμε και να βρούμε όλες τις λύσεις για να υπάρξει συναίνεση», δήλωσε πριν από τις ανακοινώσεις στο Ελσίνκι. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM