Πούτιν: Λάθος η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλειά της

Πούτιν: Λάθος η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλειά της Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα λάθος, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σάουλι Νιινίστο, στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας και προειδοποίησε για αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ρωσίας- Φινλανδίας, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν στο πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων και έχουν αμοιβαία επωφελή φύση», αναφέρει ακόμη το Κρεμλίνο. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο. «Αυτή η διαδικασία έχει πρακτικά “παγώσει” από το Κίεβο, που δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο», σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Το ενημέρωσε για τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ 

Ο Νιινίστο ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με τα σχέδια της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελσίνκι. 

«Η συζήτηση ήταν ευθεία και ειλικρινής, χωρίς δυσαρέσκεια. Η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος μετά την επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. 

Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν πόσο ουσιαστικά έχουν αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας οι ρωσικές απαιτήσεις στα τέλη του 2021 με στόχο την αποτροπή της ένταξης χωρών στο ΝΑΤΟ και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, του ανακοίνωσε ότι η Φινλανδία θα αποφασίσει να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. 

Στη συνομιλία- σύμφωνα με το Ελσίνκι- ο Νιινίστο σημείωσε ότι είχε πει στον Πούτιν από την πρώτη συνάντησή τους, το 2012, ότι κάθε ανεξάρτητη χώρα μεγιστοποιεί την ασφάλειά της. «Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελσίνκι και σημειώνει. «Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να αντιμετωπίσει με σωστό και επαγγελματικό τρόπο τα πρακτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη γειτονία με τη Ρωσία». 

Τέλος, ο Νιινίστο επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία του για τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη.

Άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ 

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία. 

Οι συναντήσεις ξεκινούν απόψε με το δείπνο εργασίας, στο οποίο θα δώσουν το παρών και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λιντ και της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συμμετάσχει διαδικτυακά, καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό πριν από λίγες ημέρες. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Για την ώρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την Σουηδία και την Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική γνώμη», δήλωσε χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM