Επίσημα σε ύφεση η οικονομία της Βενεζουέλας

Επίσημα σε ύφεση η οικονομία της Βενεζουέλας Facebook Twitter
Ο Μαδούρο ανακοινώνει το πλάνο του για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τον έλεγχο του πληθωρισμού.
4

Η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται πλέον επίσημα σε ύφεση, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική συρρίκνωση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έριξε ευθύνες για την κατάσταση στις ΗΠΑ και στον "πόλεμο του πετρελαίου" που διεξάγουν.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,8% και 4,9% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο πληθωρισμός άγγιξε το 63,6% σε διάστημα 12 μηνών μέχρι τον Νοέμβριο, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Ο Μαδούρο, όπως σημειώνει το BBC, δήλωσε πως η οικονομία έχει πληγεί από την πολιτική αστάθεια και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στο πλαίσιο του οικονομικού τους πολέμου ενάντια στη Ρωσία, "πλημμύρισαν" τις αγορές με πετρέλαιο.

Όπως είπε, η χώρα του υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να "καταστρέψει" το καρτέλ παραγωγών πετρελαίου, δηλαδή τον ΟΠΕΚ. "Πρόκειται για ένα διετές σχέδιο, το οποίο επηρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων αλλά και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν ένα μονοπολικό κόσμο που ελέγχεται από την Ουάσιγκτον. Αυτό είναι τρελό", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τον έλεγχο του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα ελέγχου του νομίσματος της χώρας. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά τον χαιρετισμό της πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με δήλωση του Μαδούρο σε δημοσιογράφους.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα παγκοσμίως αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές του "μαύρου χρυσού". Η αντιπολίτευση κατηγορεί τις σοσιαλιστικές πολιτικές του Μαδούρο, αλλά και του προκατόχου του Τσάβες, για την έλλειψη πολλών βασικών προϊόντων, όπως είναι το λάδι και το γάλα, εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM