Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Ο εμπλουτισμός ουρανίου του Ιράν σε επίπεδα «χωρών που κατασκευάζουν βόμβες»

Επικεφαλής ΙΑΕΑ: Ο εμπλουτισμός ουρανίου του Ιράν σε επίπεδα «χωρών που κατασκευάζουν βόμβες» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

«Πολύ ανησυχητικό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

 

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστά καθαρότητας που «φτάνουν μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες», δήλωσε στους Financial Times ο Γκρόσι.

 

«Μια χώρα που εμπλουτίζει στο 60% είναι κάτι πολύ σοβαρό, μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες φθάνουν σε αυτό το επίπεδο. Το 60% είναι σχεδόν σε βαθμό κατασκευής όπλων, ο εμπλουτισμός για εμπορικούς σκοπούς είναι 2,3%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι κυρίαρχο δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε ο Γκρόσι, αλλά επεσήμανε ότι «αυτό είναι ένα επίπεδο που απαιτεί επαγρύπνηση».

Τα περισσότερα μέτρα που έχει λάβει το Ιράν μπορούν να αντιστραφούν σχετικά εύκολα, αλλά το επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης που έχει σημειωθεί αποτελεί ζήτημα, επεσήμανε ακόμη ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

«Δεν μπορείς να βάλεις το τζίνι πίσω στο λυχνάρι, από τη στιγμή που γνωρίζεις πώς να κάνεις κάτι και ο μόνος τρόπος να το ελέγξεις αυτό είναι μέσω της επαλήθευσης», σημείωσε.

Το ιρανικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί, έχει γίνει πιο εξελιγμένο επομένως η γραμμική επιστροφή στο 2015 δεν είναι πλέον εφικτή, τόνισε ακόμη. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις ενέργειές τους κάτω από τις παραμέτρους του 2015», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο του 2015 το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 με συνέπεια το Ιράν να ξεκινήσει να υπερβαίνει σταθερά τα όρια της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που είχε σχεδιαστεί ώστε να καταστήσει δυσκολότερη την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, μια φιλοδοξία που η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ