Επιχείρηση απεγκλωβισμού σπηλαιολόγου- Υπέστη εσωτερική αιμορραγία σε σπήλαιο, σε βάθος 1.000 μ.

Τουρκία: Αμερικανός σπηλαιολόγος παγιδεύτηκε σε σπήλαιο βάθους 1.000 μέτρων Facebook Twitter
Φωτ.: YouTube
0

Σε βάθος 1.000 μέτρων σε σπήλαιο της νότιας Τουρκίας παγιδεύτηκε ένας Αμερικάνος σπηλαιολόγος.

Πρόκειται για τον 40χρονο Μαρκ Ντίκι, ο οποίος ερευνούσε το δίκτυο σπηλαίων της Μόρτσα μαζί με μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του όταν υπέστη εσωτερική αιμορραγία.

«Καλημέρα, είμαι ο Μαρκ Ντίκι» ακούγεται να λέει ο σπηλαιολόγος. Ο ίδιος φοράει ζεστά ρούχα αλλά φαίνεται χλομός στο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία. «Όπως βλέπετε, στέκομαι όρθιος, είμαι σε εγρήγορση, μιλάω, αλλά ακόμη δεν έχω ιαθεί και θα χρειαστώ σοβαρή βοήθεια για να βγω από εδώ», συνεχίζει, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές, τους διασώστες και «τον κόσμο της σπηλαιολογίας» που έσπευσε στο πλευρό του.

«Η ταχεία αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή της ιατρικής βοήθειας που χρειαζόμουν νομίζω ότι μου έσωσε τη ζωή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «βρισκόταν πολύ κοντά στο τέλος» όταν η αρραβωνιαστικιά του, η Τζέσικα, εμφανίστηκε μπροστά του μεταφέροντας φάρμακα. Αυτή ήταν «μια θαυμάσια ευκαιρία για να δείξουμε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος όταν εργάζεται από κοινού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας, περισσότεροι από 150 εκπαιδευμένοι διασώστες, και περίπου 20 ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό πήγαν να βοηθήσουν τον Μαρκ Ντίκι. Μάλιστα, οι διασώστες κατάφεραν να του στείλουν στο σπήλαιο αίμα ώστε να του γίνει μετάγγιση.

Στα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης διακρίνονται οι διασώστες που συνομιλούν με τον Μαρκ Ντίκι καθώς στήνουν έναν πρόχειρο καταυλισμό στην αίθουσα του σπηλαίου όπου βρίσκεται. Την ίδια ώρα, άλλες ομάδες έχουν στρατοπεδεύσει ακριβώς έξω από το σπήλαιο, το οποίο είναι το τρίτο σε βάθος σπήλαιο της Τουρκίας.

Η κατάσταση του Μαρκ Ντίκι είναι σταθερή και οι ζωτικές ενδείξεις του φυσιολογικές σύμφωνα με τον Τούλγκα Σενέρ, τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της αποστολής διάσωσης. Τρεις γιατροί θα τον συνοδεύουν κατά την έξοδό του από το σπήλαιο.

Ο Ρετζέπ Σαλτζί, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών AFAD ανέφερε πως για την ολοκλήρωση της επιχείρησης μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά για τη διαπλάτυνση ορισμένων στενών περασμάτων. Η επιχείρηση διάσωσης έχει χωριστεί σε επτά τμήματα, το καθένα εκ των οποίων έχει ανατεθεί σε μια ομάδα –όλες από διαφορετικές χώρες– λόγω της περιπλοκότητάς της, είπε ο Ρετζέπ Σαλτζί. «Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα σπήλαιο στο οποίο πηγαίνει κανείς βόλτα. Ένας σπηλαιολόγος χρειάζεται 12 ώρες για να το κατεβεί και 16 ώρες για να επιστρέψει», εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM