Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή κατά την οποία ένα τμήμα παγετώνα 4.5 μιλίων σπάει και βυθίζεται στα νερά της Γροιλανδίας. 

 

Οι επιστήμονες του New York University που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν έτοιμοι να κοιμηθούν, όταν άκουσαν έναν εκκωφαντικό ήχο. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω. Είναι σαν να ακούς μια μηχανή τζετ, με παρά πολλά μπουμπουνητά» εξηγεί η επιστήμονας Denish Holland. 

 

Ακούγοντας, λοιπόν, το θόρυβο των πάγων, βγήκαν έξω, είδαν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα, έβγαλαν την κάμερα και άρχιζαν να βιντεοσκοπούν το φαινόμενο. 

 

Το βίντεο ανέβηκε στο Youtube και χιλιάδες θεατές είδαν το μεγάλο αυτό κομμάτι πάγου να σπάει και να βυθίζεται στη θάλασσα. 

 

 

 

Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι οποίοι είδαν από κοντά το θέαμα, το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται στη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Όλο και περισσότερο ζεστό νερό καταλαμβάνει χώρο, φτάνει μέχρι τους παγετώνες, κάνοντάς τους ουσιαστικά να λιώνουν, με κομμάτια τους να σπάνε και να βυθίζονται στη θάλασσα. 

 

Το λιώσιμο των πάγων φέρνει με τη σειρά του την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρες παραθαλάσσιες περιοχές.

 

«Είναι λες και βάζεις σ' ένα ποτήρι νερό, ένα παγάκι. Η στάθμη του νερού θα ανεβεί» εξηγεί η επιστήμονας, Denise Holland.

 

Αυτό που την ανησυχεί, όμως, είναι ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι. «Η διαδικασία είναι πολύ βίαιη, δραματική και δυστυχώς μονόδρομη. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται και αυτό γίνεται πολύ απότομα» καταλήγει.