Έντονες αντιδράσεις Τσεχίας, Σλοβακίας, Σουηδίας: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της Ρωσίας για το πρόγραμμα Novichok

Έντονες αντιδράσεις Τσεχίας, Σλοβακίας, Σουηδίας: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της Ρωσίας για το πρόγραμμα Novichok Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Σουηδία, τις οποίες ανέφερε η Μόσχα ως πιθανούς παραγωγούς του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, απέρριψαν έντονα σήμερα αυτούς τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο μιλώντας προχθές Σάββατο στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Η πιθανότερη πηγή προέλευσης αυτού του παράγοντα είναι χώρες, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές έρευνες για χημικές ουσίες για το πρόγραμμα "Novichok" από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα... Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα και για τις ΗΠΑ», είπε.

«Θα διαμαρτυρηθούμε για αυτές τις δηλώσεις σχετικά με την προέλευση του "Novichok", που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να στηρίζονται σε αποδείξεις», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Μάρτιν Στοπνίτσκι, στους δημοσιογράφους.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτή την απαράδεκτη κατηγορία», έγραψε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, Κάρλα Σλέκτοβα στο Twitter. «Η Τσεχική Δημοκρατία υπέγραψε τη δεκαετία του 1990 τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και την τηρεί αυστηρά.»

Ο Γίρι Όβκατσεκ, εκπρόσωπος του προέδρου Μίλος Ζέμαν, χαρακτήρισε την κατηγορία «ανόητη και παράλογη».

Στην Μπρατισλάβα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πέτερ Σούσκο χρησιμοποίησε σχεδόν τους ίδιους όρους.

«Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και απορρίπτουμε κατηγορηματικά (την ιδέα) ότι η Δημοκρατία της Σλοβακίας είχε οποιαδήποτε σχέση με αυτήν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Στη Στοκχόλμη, η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρεμ απάντησε στη Μόσχα μέσω Twitter: «Απορρίπτουμε έντονα τον απαράδεκτο και αβάσιμο ισχυρισμό της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι μπορεί να προέρχεται από τη Σουηδία. Η Ρωσία οφείλει καλύτερα να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε η Βάλστρεμ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM