Ένωση Συντακτών Κύπρου: Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση

Ένωση Συντακτών Κύπρου: Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου- EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφέρεται στις δολοφονίες δημοσιογράφων τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος εκφοβισμού και φίμωσης -με άμεσα ή έμμεσα μέτρα- των δημοσιογράφων και του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν, δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε στον τόπο μας».

«Εάν οι δημοσιογράφοι φιμωθούν, όλοι μας θα βρεθούμε στην κόλαση. Αυτό δεν το λέει η ΕΣΚ, αλλά η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Ισότητας Φύλου της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στυγερή δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια, η ΕΣΚ επισημαίνει ότι το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο.

Η θλιβερή επέτειος, προστίθεται, σχεδόν συνέπεσε με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία, αλλά και με την «εξαφάνιση» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόνγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου, τον Φεβρουάριο έπεφτε νεκρός στη Βέλκα Μάτσα της Σλοβακίας ακόμα ένας δημοσιογράφος, ο Γιαν Κούτσακ.

«Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, πιστεύουμε ότι τα κέντρα εξουσίας, πολιτικά, οικονομικά και άλλα, είναι και στον τόπο μας ισχυρά. Οι υποθέσεις διαφθοράς που χρήζουν διερεύνησης είναι επίσης πολλές. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με το ισχυρό πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας, ο ρόλος του Τύπου ως τέταρτη εξουσία είναι ακόμα σημαντικότερος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΣΚ καλεί την κυπριακή Πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου χωρίς απειλές και αθέμιτες πιέσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Επίσης, καλεί και το κοινό να κατανοήσει την αξία της δημοσιογραφίας και να στηρίξει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, με όποιο μέσο διαθέτει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων, θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Γεννημένος στην Ουγκάντα, μεγαλωμένος στο Άπερ Ιστ Σάιντ και σε πανάκριβα σχολεία, στα 33 του, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Διεθνή / Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Ο 94χρονος δισεκατομμυριούχος παραχώρησε περίπου 12,36 εκατομμύρια μετοχές Class B της Berkshire, ανεβάζοντας τη συνολική του συνεισφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια
LIFO NEWSROOM
Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί στους δρόμους για να σταματήσουν το έργο επέκτασης του αεροδρομίου

Διεθνή / Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί κατά του μαζικού τουρισμού σε νέα διαδήλωση

Υποστήριξαν ότι η Βαρκελώνη είναι «ο πιο κορεσμένος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και η επέκταση του αεροδρομίου El Prat θα μπορούσε να καταδικάσει το μέλλον της Καταλονίας
LIFO NEWSROOM
Ο Έρικ Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά τον Ντόναλντ, ο Έρικ Τραμπ: «Δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Ο 41χρονος μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί μακριά από την ενεργό πολιτική, ωστόσο δηλώνει πως αν αποφάσιζε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, «θα ήταν μια εύκολη επιλογή»
LIFO NEWSROOM