Ένοχος για λογοκλοπή ο βραβευμένος με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί - Για την ταινία του «Ο Ήρωας»

Ένοχος για λογοκλοπή ο βραβευμένος με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί - Για την ταινία του «Ο Ήρωας» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ένοχο για λογοκλοπή στην τελευταία του ταινία «Ο ήρωας» έκρινε ιρανικό δικαστήριο τον δις βραβευμένο με Όσκαρ Ιρανό σκηνοθέτη, Ασγκάρ Φαραντί.

Τον διάσημο δημιουργό είχε μηνύσει πρώην μαθήτριά του, η Azadeh Masihzadeh, για την κλοπή της ιδέας από το ντοκιμαντέρ της, «All Winners All Losers».

Το δικαστήριο της Τεχαράνης καταδίκασε τον Φαραντί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και αντιγραφή των βασικών στοιχείων τού ντοκιμαντέρ, χωρίς να αποδώσει τα εύσημα στην Μασιζαντέχ.

Η απόφαση είναι δεσμευτική και μη εφέσιμη. Ένας δεύτερος δικαστής αναμένεται να ορίσει την ποινή τού Φαραντί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σκηνοθέτης ενδέχεται να υποχρεωθεί να καταβάλλει «όλα τα έσοδα από την προβολή τής ταινίας στους κινηματογράφους ή online» στη Μασιζαντέχ και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με φυλάκιση. 

Η ταινία «Ο Ήρωας» έκανε πρεμιέρα πέρυσι στις Κάννες, κερδίζοντας εξ ημισείας το Grand Prix της επιτροπής. 

Ο ίδιος ο Φαραντί είχε παραδεχτεί πως η ταινία του -που διηγείται την ιστορία ενός άνδρα που, μόλις βγαίνει από τη φυλακή, βρίσκει μια τσάντα με χρυσά νομίσματα και αποφασίζει να τα επιστρέψει στον κάτοχό τους- βασιζόταν στην ίδια αληθινή ιστορία που πραγματευόταν η Μασιζαντέχ στο ντοκιμαντέρ της. 

Ωστόσο, ο σκηνοθέτης δεν απέδωσε τα εύσημα για την ιδέα στην πρώην μαθήτριά του, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος έκανε ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα. Μάλιστα, μήνυσε τη Μασιζαντέχ για δυσφήμηση - μήνυση που επίσης έχασε αυτήν την εβδομάδα. 

Σε συνέντευξή της στη LiFO, η Masihzadeh περιγράφει την υπογραφή μιας δήλωσης μεταξύ του μεγάλου σκηνοθέτη και της ίδιας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ιδέας της και αργότερα την επίκληση εκείνου τού εγγράφου που, ωστόσο, δεν είχε νομική υπόσταση. 

«Σχετικά με εκείνο το χαρτί θέλω να σας πω ότι η ιδέα, η ιστορία και η πλοκή του ντοκιμαντέρ μου είναι δικά μου. Μου απάντησε "ok" και τον ρώτησα "το δέχεστε;" και πάλι συμφώνησε. Οπότε να ξαναδούμε εκείνο το χαρτί; του είπα. "Άκου Azadeh, να μαθαίνεις. Όταν είναι να υπογράψεις ένα τέτοιο έγγραφο, πρώτα πρέπει να το βλέπει ένας δικηγόρος, ώστε να μην έχεις τέτοιο άγχος. Από τα μάτια σου και μόνο καταλαβαίνω ότι έχεις να κοιμηθείς μία εβδομάδα. Αν είχες συμβουλευτεί έναν δικηγόρο, δεν θα ένιωθες τέτοια πίεση τώρα. Αλλά γιατί είσαι έτσι, δεν είναι τίποτα αυτό το χαρτί, θα μείνει μεταξύ μας. Πήγαινε και μην το σκέφτεσαι"» υποστηρίζει η Masihzadeh σε συνέντευξή της . 

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνοεί τον Όρμπαν για να προστατεύσει ευρωβουλευτή από «άδικη δίκη» στην Ουγγαρία

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνοεί τον Όρμπαν για να προστατεύσει ευρωβουλευτή από μια «άδικη δίκη» στην Ουγγαρία

Η Ιλάρια Σάλις, Ιταλίδα ευρωβουλευτής, είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2023 στη Βουδαπέστη, κατηγορούμενη για απόπειρα επίθεσης σε ακροδεξιό ακτιβιστή - Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφησε κατά της άρσης ασυλίας της
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Το «χωριό του Viagra» στο επίκεντρο των δασμών του Τραμπ - «Είναι μια συνεχής απειλή»

Διεθνή / Ιρλανδία: Το «χωριό του Viagra» στο επίκεντρο των δασμών του Τραμπ - «Είναι μια συνεχής απειλή»

Οι επενδύσεις της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας έχουν φέρει θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να τα αλλάξουν όλα αυτά
LIFO NEWSROOM
Το Χονγκ Κονγκ παραλύει εν όψει του μεγαλύτερου τυφώνα παγκοσμίως για αυτή τη χρονιά

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ παραλύει εν όψει του μεγαλύτερου τυφώνα παγκοσμίως για αυτή τη χρονιά

Εν αναμονή της ισχυρότερης τροπικής καταιγίδας του κόσμου, οι αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους - Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και τα παράθυρα σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την πόλη καλύφθηκαν με ταινίες
LIFO NEWSROOM
Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Διεθνή / Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Η πρωθυπουργός της χώρας θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Τετάρτη προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συζητήσει με τον Γροιλανδό ομόλογό της για το «ταμείο συμφιλίωσης»
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Διεθνή / Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Οι οδηγίες αφορούσαν τα αεροδρόμια σε Κοπεγχάγη και Όσλο - «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή» απαντά η Γερμανία, για τις παραβιάσεις ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Διεθνή / Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια και μπορούν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Διεθνή / Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης από Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Πορτογαλία προκαλεί σεισμό στη Μέση Ανατολή - Οργή στο Ισραήλ, σενάρια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και φόβοι για νέες συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM