Ενεργειακή κρίση: Οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στις ξυλόσομπες- «Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός»

Καυσόξυλα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Ο φόβος ενός χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο- εξαιτίας των αποφάσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν- αλλά και η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας κάνουν τους Ευρωπαίους να στρέφονται καυσόξυλα, καθώς επιστρατεύουν παλιές ξυλόσομπες ή αγοράζουν καινούριες, επισημαίνει η Washington Post. 

Σε όλη την Ευρώπη, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μετατρέψει σε όπλο το φυσικό αέριο αποτελεί βόμβα για τους καταναλωτές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. 

Στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο- ανάμεσά τους η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία- οι πολίτες επιβαρύνονται με έως και 210% αυξήσεις, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για παροχή ενέργειας με το δελτίο και blackout. 

Στη Βρετανία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης πολίτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους ενώ σχολεία προειδοποιούν πως το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας σημαίνει πως δεν θα μπορούν πλέον να καλύψουν τις δαπάνες για νέα σχολικά βιβλία. Στην Πολωνία, οι αρχές εξετάζουν τη διανομή μασκών για την αιθαλομίχλη, καθώς οι πολίτες σκέφτονται να καίνε σκουπίδια για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Στη Γερμανία, κάτοικοι του Βερολίνου ξεσκονίζουν τις παλιές ξυλόσομπες και τους φούρνους που καίνε κάρβουνο. 

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ελλείψεις- αλλά και έχουν εκτιναχθεί οι τιμές- για το καύσιμο που αποτελεί την έσχατη λύση: τα καυσόξυλα. Κάποιοι, διαισθανόμενοι αυτή την ανάγκη κλέβουν κούτσουρα από φορτηγά, απατεώνες στήνουν ιστοσελίδες που εμφανίζονται ως πωλητές ξύλων, για να εξαπατήσουν τους απελπισμένους καταναλωτές. Οι ξυλόσομπες έχουν σχεδόν εξαντληθεί σε αρκετές χώρες.  

«Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός», δηλώνει χαρακτηριστικά στην Washington Post ο 62χρονος Φραντς Λουνινγκάκε από τη Βρέμη, ο οποίος παρήγγειλε ξυλόσομπα. Εκτιμά ότι ο λογαριασμός για την ενέργεια τον επόμενο χρόνο θα φτάσει τα 4.500 δολάρια, από τα 1.500 που ήταν το δωδεκάμηνο έως τον Μάιο. 

Ο Νόρμπερτ Σκρόμπεκ, καπνοδοχοκαθαριστής στο Βερολίνο, λέει ότι έχει δει αύξηση της ζήτησης, καθώς οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας ανακαινίζουν παλιές θερμάστρες και εγκαθιστούν νέες. Πολλοί ντόπιοι αγοράζουν φορητές θερμάστρες κάτι που φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες διαρροές μονοξειδίου του άνθρακα, εάν δεν εγκατασταθούν ή χρησιμοποιηθούν σωστά. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα αναγκαστούμε να βγάλουμε οριζόντια κάποιους αυτό τον χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ενόψει του απρόβλεπτου χειμώνα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απελπίζονται ολοένα και περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις σκοπεύει να μην ανάψει τη θέρμανση αυτό τον χειμώνα. 

Ακόμη και ενώ η ζέστη σάρωνε την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, πανικόβλητοι καταναλωτές άρχισαν να συσσωρεύουν καυσόξυλα, με συνέπεια να εκτιναχθούν οι τιμές. Στο χωριό Αγκ στην Ουγγαρία- σε απόσταση περίπου δύο ωρών νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης- η τιμή των καυσόξυλων, που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως καύσιμο το χειμώνα, σχεδόν διπλασιάστηκε, λέει η Νικολέτα Κέλεμεν. Μόνο ένα δέντρο τώρα κοστίζει σχεδόν τον μισό μέσο μισθό στο χωριό, που ανέρχεται σε 249 δολάρια. «Φαντάζομαι θα φτάσει η στιγμή που θα καούν έπιπλα», συμπληρώνει. 

Σε δάση γύρω από τη Στουτγκάρδη, οι κλοπές ξύλων έχουν αυξηθεί. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η παράνομη κοπή δέντρων και οι εκπομπές παλιότερων φούρνων είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς το περιβάλλον. Αλλά πολλοί νιώθουν ολοένα περισσότερο ότι δεν έχουν άλλες επιλογές. 

Στο Βερολίνο, πρόσφατα ο Βίντσετζ Σόνφελντερ παρακολουθούσε τον καπνοδοχοκαθαριστή Νόρμπερτ Σκρόμπεκ να επιθεωρεί την παλιά σόμπα του. Είναι κατασκευασμένη το 1880 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί την εναλλακτική του 41χρονου, σε περίπτωση που η Γερμανία ξεμείνει από φυσικό αέριο. 

Η κατάσταση του θυμίζει την εποχή που μεγάλωνε στην Ανατολική Γερμανία, όπου οι πολίτες ήταν περισσότερο προετοιμασμένοι για περιστασιακά blackout. «Η τελευταία φορά που βίωσα αυτή την αβεβαιότητα ήταν ως παιδί, τη δεκαετία του ‘80», λέει. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίστα με «woke» ανώτερους στρατιωτικούς προς αποστρατεία μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Διεθνή / Λίστα με «woke» ανώτερους στρατιωτικούς προς αποστρατεία μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Γυναίκα αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στοχοποιήθηκε επειδή σε εκδήλωση για την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών το 2015 είπε ότι «η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας»
LIFO NEWSROOM
Παναγία των Παρισίων: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Παναγία των Παρισίων: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα παρευρεθεί στην τελετή «εξ ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου», και θα έχει συνάντηση τόσο με την Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιλ Μπάιντεν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει σήμερα και πάλι τις πύλες της πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Διεθνή / Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει σήμερα και πάλι τις πύλες της, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Στην τελετή επαναλειτουργίας της Νοτρ Νταμ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί μεταξύ άλλων τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρίγκιπα της Βρετανίας Ουίλιαμ
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν ζήτησε συγγνώμη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αλλά δεν παραιτήθηκε

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν ζήτησε συγγνώμη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αλλά δεν παραιτήθηκε

«Κατά τη διαδικασία της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου, προκάλεσα ανησυχία και ταλαιπωρία στον λαό. Λυπάμαι πολύ. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη» ανέφερε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Γιουν
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Ρωσία κερδίζει εδάφη στην Ουκρανία - Αλλά με περισσότερες απώλειες από ποτέ

Διεθνή / BBC: Η Ρωσία κερδίζει εδάφη στην Ουκρανία - Αλλά με περισσότερες απώλειες από ποτέ

Τα εδαφικά κέρδη των ρωσικών στρατευμάτων στο Κουρσκ και την Ανατολική Ουκρανία ήρθαν με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, καθώς η Μόσχα χάνει 50 στρατιώτες για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο εδάφους που καταλαμβάνει
LIFO NEWSROOM