Ένας στους τρεις Ισραηλινούς θέλει να φύγει από τη χώρα του

Ένας στους τρεις Ισραηλινούς θέλει να φύγει από τη χώρα του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN
0

Καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συνεχίζουν να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις για τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα δικαιοσύνης, ένας στους τρεις πολίτες σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Τσεν Χόφμαν. Μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, γευματίζουν και στη συνέχεια πηγαίνουν στις διαδηλώσεις. 

«Δεν είναι το σύνηθες για μας να πηγαίνουμε και να διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε γιατί χάνουμε τη χώρα μας, έτσι αισθανόμαστε» λέει ο γιατρός, ενώ παρακολουθεί την εβδομαδιαία διαδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου. 

Ο κορυφαίος ακτινολόγος βρίσκεται τώρα σε διαδικασία μετακίνησης σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, προσπαθεί να πείσει και άλλα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία έχουν όλα ευρωπαϊκά διαβατήρια, να σκεφτούν να φύγουν μαζί του.

Αναφέρει πως θα πάει δοκιμαστικά στο Λονδίνο και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ισραήλ συνεχίζει να επιδεινώνεται, θα σκεφτεί να μην επιστρέψει ποτέ. 

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο νόμος που μειώνει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Ωστόσο, ο σκληροπυρηνικός κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του ενισχύουν τη δημοκρατία, διορθώνοντας ένα δικαστικό σύστημα στο οποίο οι εκλεγμένοι πολιτικοί ανατρέπονται πολύ εύκολα.

Ενώ οι διαδηλωτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι νέοι νόμοι μπορούν να ανατραπούν, πολλοί παραδέχονται ότι η μετανάστευση είναι μεταξύ των σκέψεών τους. 

«Θα μου ραγίσει η καρδιά, αλλά δεν θα μεγαλώσω τα παιδιά μου σε μια χώρα που δεν είναι δημοκρατική» λέει η Σάρα, μια μητέρα που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Αν δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι τα δικαιώματα της κόρης μου, ως νεαρής γυναίκας, είναι εγγυημένα, δεν θα μείνουμε εδώ». 

Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα μετεγκατάστασης λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στη δουλειά τους. Πλην των ανησυχιών για τη δημοκρατία, υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που οδηγούν στη μετανάστευση. 

«Έχουμε δει δραματική αύξηση της ζήτησης για πληροφορίες: θέλουμε να μετακομίσουμε σε άλλη χώρα, πώς ξεκινάμε τη διαδικασία;» σημειώνει ο Σέι Ομπαζάνεκ, διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας, της Ocean Relocation. «Όσοι έχουν ξένα διαβατήρια και είναι σε θέση να μετακομίσουν, ζητούν συμβουλές». 

Η Ρουθ Νέβο, ειδική σε θέματα μετεγκατάστασης με έδρα την Πορτογαλία, έχει αρχίσει να δέχεται, για πρώτη φορά, Ισραηλινούς πελάτες. «Είναι απολύτως τρελό, από εκεί που δεν είχαμε κανέναν, τώρα δεχόμαστε 25 ερωτήματα την ημέρα. Και οι άνθρωποι που ρωτούν είναι πολύ μορφωμένοι. Μιλάω για δικηγόρους, δικαστές, αστυνομικούς, καθηγητές πανεπιστημίου- απλά ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει». 

Οι διεθνείς τάσεις υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι απ΄όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν για πολιτικούς λόγους, τελικώς δεν το κάνουν. Πριν και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, πολλοί Αμερικανοί που αρχικά είχαν απειλήσει να μετακομίσουν στο εξωτερικό, εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο, στο Ισραήλ, η πρόσφατη πολιτική αναταραχή προκάλεσε βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και σήμανε συναγερμό για τη μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων.

Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού στηρίζεται σε υπερορθόδοξους Εβραίους και θρησκευτικούς εθνικιστές που διέπονται από κοινωνικό συντηρητισμό και αντιπροσωπεύουν ταχέως αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού, λόγω των σχετικά υψηλών ποσοστών γεννήσεων.

Όλο και περισσότερα άτομα πιστεύουν ότι τα δικαιώματά τους δεν εγγυώνται πλέον, ακόμα και στα δικαστήρια. «Αυτό που νομίζω ότι συνέβη τους τελευταίους έξι μήνες ήταν ότι μια αργή, σταδιακή δημογραφική διαδικασία, ξαφνικά, έγινε εξαιρετικά εμφανής» λέει ο καθηγητής Αλόν Ταλ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Επισημαίνει ότι οι κοσμικοί Εβραίοι συνεχίζουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μερίδιο του φορολογικού βάρους στο Ισραήλ και κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, περνώντας συχνά χρόνια σε εφεδρεία.

Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι μια έξοδος, αν συμβεί, θα μπορούσε να είναι καταστροφική, με δυσανάλογες επιπτώσεις σε βασικούς τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, η ιατρική και ο ακαδημαϊκός χώρος.

«Όταν οι πραγματικά ταλαντούχοι άνθρωποι, οι οποίοι κουβαλούν στους ώμους τους την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, από την οποία εξαρτάται τόσο πολύ αυτή η χώρα, αποφασίσουν ότι βαρέθηκαν και δεν θέλουν να ζουν σε μια χώρα που δεν τους αντιπροσωπεύει πλέον, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μια κατάρρευση, μια οικονομική κατάρρευση» αναφέρει.

Στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, λίγο έξω από το Τελ Αβίβ, ο καθηγητής Χόφμαν μελετά τις μαγνητικές τομογραφίες εγκύων γυναικών. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις ειδικούς σε θέματα εμβρυϊκής νευροακτινολογίας στο Ισραήλ. Μόλις δημοσιεύθηκε μια νέα έρευνα στην οποία πάνω από το ένα τρίτο των νέων ισραηλινών γιατρών και φοιτητών ιατρικής δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα. Ο καθηγητής λέει ότι γνωρίζει, επίσης, πολύ έμπειρο ιατρικό προσωπικό, όπως και ο ίδιος, που επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό, αλλά παραδέχεται ότι αισθάνεται διχασμένος.

«Ακόμη και τώρα έχουμε έλλειψη γιατρών» σημειώνει. Όποτε, όπως είπε, θα είναι «καταστροφή» ακόμα και να μην επιστρέψει το 5% όσων θέλουν να μετακινηθούν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM