Ένα παιδί εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να είσαι πρόσφυγας μακριά από τους γονείς σου στις ΗΠΑ

0

Η πολιτική του διαχωρισμού των παιδιών από τους πρόσφυγες γονείς τους και η αποστολή τους σε καταυλισμούς παίδων δεν είναι κάτι καινούριο. Απλώς στην Αμερική του Τραμπ έχει λάβει μη διαχειρίσιμες διαστάσεις. Ένας 14χρονος που έζησε αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία μιλά για εκείνη την πρώτη νύχτα - και δίνει και ένα στίγμα για όσες ακολούθησαν. 

«Κρύωνα πάρα πολύ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Υπήρχε μονίμως από πάνω μας ένα λευκό φως. Τα περισσότερα παιδιά εκεί έκλαιγαν και έκλαιγαν απαρηγόρητα, συνέχεια. Μετά από λίγο δεν μπορείς να ξέρεις αν είναι μέρα ή νύχτα. Αναρωτιέσαι γιατί βρίσκεσαι εκεί, τι ακριβώς κάνεις εκεί πέρα. Πόσο καιρό βρίσκεσαι εκεί;», λέει ο 14χρονος Σαούλ Μαρτίνεζ.

Βρέθηκε σε καταυλισμό του Τέξας, όταν επιχείρησε να περάσει στις ΗΠΑ με προέλευση από το Ελ Σαλβαδόρ 

«Μείναμε εκεί μέχρι να έρθουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Ήμουν χαρούμενος γιατί τουλάχιστον ήμουν στις ΗΠΑ. Σκεφτόμουν ότι σε μία δυο μέρες θα έβλεπα τη μητέρα μου. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ήταν σα ν' άρχιζα το ταξίδι από την αρχή». 

Αυτό που πρακτικά συμβαίνει στους καταυλισμούς παίδων είναι το εξής: τα παιδιά στοιβάζονται σε περιφραγμένους χώρους φύλαξής τους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοιμηθούν γιατί τα φώτα είναι πάντα ανοιχτά και ανά δύο ώρες υπάλληλοι της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας βρίσκονται στον χώρο για να τα καταμετρήσουν. Δυο φορές τη μέρα τους προσφέρονται νερό και σάντουιτς. 

Πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι να ακούσουν να φωνάζουν το όνομά τους. Τους επιτρέπεται να μιλούν για λίγα λεπτά την ημέρα στο τηλέφωνο με τους γονείς τους. Αν είναι τυχερά όπως ο Σαούλ θα παραμείνουν στον καταυλισμό για μόνο μία εβδομάδα. Αν όχι, ο χρόνος θα κυλάει εξαιρετικά αργά...  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ