Ένα μοναδικό αρχαίοελληνικό ψηφιδωτό στην Τουρκία είναι αφιερωμένο στο νόημα της ζωής

Ένα μοναδικό αρχαίοελληνικό ψηφιδωτό στην Τουρκία είναι αφιερωμένο στο νόημα της ζωής Facebook Twitter
6

Οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία έκαναν πρόσφατα μια ανακάλυψη ενός αρχαίου ελληνικού ψηφιδωτού σε ανασκαφή στην επαρχία Χατάι με ένα γνωμικό αφιερωμένο στη χαρά της ζωής. Μέχρι τώρα όλα τα βρετανικά Μέσα δημοσιεύουν την είδηση αναφέροντας πως το ψηφιδωτό γράφει "Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας". Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ευδιάκριτο στις φωτογραφίες.

Τα αριστουργηματικό ψηφιδωτό δαπέδου που ανασκάφηκε στα τουρκο-συριακά σύνορα, απεικονίζει έναν σκελετό ξαπλωμένο με μια κανάτα κρασί και ψωμί, και αναγράφεται η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. 

Ένα μοναδικό αρχαίοελληνικό ψηφιδωτό στην Τουρκία είναι αφιερωμένο στο νόημα της ζωής Facebook Twitter

Η αρχαιολόγος Demet Kara από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι, που ασχολήθηκε με την ανασκαφή, σημειώνει πως το ψηφιδωτό είναι ένα τεχνούργημα από την αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας. Τούρκοι ερευνητές λένε ότι το περίτεχνο αρχαία μήνυμα θα μπορούσε να είναι μοναδικό στο είδος του και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.

 

Ένα μοναδικό αρχαίοελληνικό ψηφιδωτό στην Τουρκία είναι αφιερωμένο στο νόημα της ζωής Facebook Twitter

 

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές μωσαϊκού το οποίο είναι κατασκευασμένο από μαύρα πλακάκια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ τάξη της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός,  άντρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχε ένας φαλακρός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9μμ και 10μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00μμ ήταν η ώρα του μπάνιου. Θα πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε δεν θα είναι καλό. Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο "ριψοκίνδυνος" σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Η επιγραφή αναφέρει:"Nα είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου" ανέφερε η αρχαιολόγος στην τουρκική εφημερίδα Hurryiet.

 

Ένα μοναδικό αρχαίοελληνικό ψηφιδωτό στην Τουρκία είναι αφιερωμένο στο νόημα της ζωής Facebook Twitter

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν είναι στην Αντιόχεια του 3ου αιωνα πΧ, δεν είναι ρωμαική περίοδος, οι ρωμαίοι δεν εχουν έρθει ακόμα. Αν το ψηφιδωτό είναι του 3ου μετά Χριστόν, εξηγείται καλύτερα. Μας διαφεύγει συχνά ότι η αρχαιότητα διήρκεσε 4 -5 αιώνες μετα Χριστόν.
Δυστυχώς, οι Τούρκοι μπορουν να φτασουν σε μεγάλα βάθη γελοιότητας και επιστημονικής ανυποληψίας προκειμένου να μην παραδεχθούν τον ελληνικό χαρακτήρα του αρχαίου πολιτισμού της Μικράς Ασίας.Από προσωπική εμπειρία, τα Μουσεία της περιοχής αναφέρονται σε "αρχαίο Ιωνικό πολιτισμό", έτσι, αορίστως... Ευτυχώς που υπάρχει αυτός ο μεγάλος μάρτυρας, η γλώσσα..
Μα έτσι κι αλλιώς οι τούρκοι αναφέρονται στους έλληνες της Μικράς Ασίας με τη λέξη yunan που σημαίνει ίωνας και στους υπόλοιπους έλληνες στην Πόλη και αλλού με την ονομασία rum που σημαίνει ρωμιός - ρωμαίος, εφόσον έτσι αυτοαποκαλούνταν οι βυζαντινοί. Η επίσημη ονομασία της Ελλάδας στα τουρκικά είναι yunanistan, δηλαδή χώρα των ιώνων. Άρα το αρχαίος ιωνικός πολιτισμός δεν αποκλείει τη σχέση των μνημείων με τους έλληνες.
@ΜicheL.Ναι, την αποκλείει, όταν οι αγγλικές επιγραφές μιλούν για "ancient Ionian artifact". Ποιός μπορεί να απαιτήσει από τον ανυποψίαστο τουρίστα που περνάει απ´το μουσείο, να ξέρει ότι οι Ίωνες ήταν Έλληνες; Και μη μου πείτε ότι το κάνουν αυτό οι Τούρκοι για να εξειδικεύσουν ως προς τον πληθυσμό της περιοχής..