Ένα μεταξωτό μαντήλι της Μέριλιν Μονρόε έσωσε από την πτώχευση ιστορικό θέατρο του Παρισιού

Ένα μεταξωτό μαντήλι της Μέριλιν Μονρόε έσωσε από την πτώχευση ιστορικό θέατρο του Παρισιού Facebook Twitter
Φωτό: Douglas Kirkland
0

Ένα μαντήλι που κάποτε ανήκε στην ηθοποιό, Μέριλιν Μονρόε, πουλήθηκε έναντι 300.000 ευρώ και έσωσε από την πτώχευση ένα ιστορικό θέατρο στο Παρίσι.

Το μαντήλι της θρυλικής ηθοποιού έφτασε στα χέρια του ιδιοκτήτη του θεάτρου, ο οποίος και το δημοπράτησε έναντι 300.000 ευρώ (270.000 λίρες).

Επί δεκαετίες, το μεταξωτό μαντήλι με κεντημένα λουλούδια και δαντέλα είχε περίοπτη θέση στην αίθουσα του Comédie Italienne, το μοναδικό θέατρο της Γαλλίας αφιερωμένο στην ιταλική commedia dell'arte.

Ένα μεταξωτό μαντήλι της Μέριλιν Μονρόε έσωσε από την πτώχευση ιστορικό θέατρο του Παρισιού Facebook Twitter

Ο ιδιοκτήτης του, Attilio Maggiulli, το κράτησε για να του φέρνει τύχη καθώς ήρθε στην κατοχή του έπειτα από πολλές συγκυρίες. Ένας θυρωρός στο πολυτελές ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης βρήκε για πρώτη φορά το μαντήλι στην τουαλέτα του δωματίου στο οποίο έμενε η Μονρόε το 1960. Στη συνέχεια, κάποιος από το ξενοδοχείο το πρόσφερε στον καλλιτέχνη, Andy Warhol, ο οποίος με τη σειρά του το έδωσε στον ιδιοκτήτη γκαλερί, Leo Castelli.

Το 1983, ο Castelli το έδωσε στον Maggiulli ως αναμνηστικό σε μια εποχή που του νοίκιαζε έναν μικρό χώρο θεάτρου στο Soho της Νέας Υόρκης.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, ο Ιταλός επιχειρηματίας είπε ότι το δώρο αυτό αποδείχτηκε «θείο δώρο» για το θέατρο. Το θέατρό του ήρθε αντιμέτωπο με μια οικονομική καταστροφή τον Φεβρουάριο λίγο πριν από τηνπανδημία του κορωνοϊού, παρά τις δωρεές.

Με διστακτικότητα, επικοινώνησε με μια ομάδα ευεγερτών του θεάτρου και οργάνωσε μια ιδιωτική δημοπρασία. Το μαντήλι κατοχύρωσε τελικά ένας επιχειρηματίας που περιγράφεται ως «κάποιος που λατρεύει το θέατρο και θαυμάζει τη Μέριλιν». «Καταφέραμε να αποζημιώσουμε τα τεράστια χρέη και η υποθήκη ξεπληρώθηκε. Ήταν μια ευτυχισμένη έκπληξη» είπε συνεργάτης του Maggiulli.

Παρά την οικονομική ενίσχυση, το θέατρο πωλείται, μετά από 46 χρόνια στα χέρια του Ιταλού ιδιοκτήτη του, ενώ φέρεται να έχουν βρεθεί ήδη δύο πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες.

Με πληροφορίες από Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ