Έμπορος έργων τέχνης κατηγορείται για απάτες εκατομμυρίων δολαρίων

Έμπορος έργων τέχνης κατηγορείται για απάτες εκατομμυρίων δολαρίων Facebook Twitter
Στα δεξιά ο Ίνιγκο Φίλμπρικ, στην πρεμιέρα της έκθεσης Jean Royere στην γκαλερί Patrick Seguin. Λονδίνο, Φεβρουάριος του 2019
0

Σε δίκη παραπέμπεται ο έμπορος έργων τέχνης Ινίγο Φίλμπρικ, που κατηγορείται για καλοστημένες απάτες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος συλλεκτών, επενδυτών και δανειοδοτών. 

Ο Φίλμπρικ συνελήφθη τον περασμένο μήνα ενώ κρυβόταν στη νήσο Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρημάτων με ψευδείς υποσχέσεις και της κλοπής ταυτότητας. 

Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Τζόφρι Μπέρμαν, χαρακτήρισε τον Φίλμπρικ έναν κατά συρροή αγύρτη, που εξαπατούσε τα θύματά του, κερδίζοντας συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Φίλμπρικ εξαπατούσε συστηματικά πελάτες και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη από το 2016 έως το 2019, για να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του. Με ψευδή παραστατικά και κακόβουλες «παραλείψεις», φέρεται να αποκτούσε πρόσβαση σε πολύτιμα έργα τέχνης, που τα χρησιμοποιούσε ως εγγυήσεις για προσωπικά ή εταιρικά δάνεια, χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών. 

Παράλληλα κατηγορείται ότι είχε πουλήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ίδιων έργων τέχνης, ξανά και ξανά, σε άτομα και νομικά πρόσωπα που δεν είχαν επικοινωνία μεταξύ τους.

Πελάτες και επενδυτές άρχισαν να υποπτεύονται τον Φίλμπρικ το περασμένο φθινόπωρο, όταν παρατήρησαν κάποιες ύποπτες παραλήψεις στα συμφωνητικά έγγραφα και ζήτησαν νομική υποστήριξη. Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο Φίλμπρικ αθέτησε τους όρους ενός δανείου περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων και έως τον Νοέμβριο είχαν γίνει εις βάρος του πολλές αγωγές.

Τελικά συνελήφθη από το FBI και αρχικά κρατήθηκε στην Χονολουλού της Χαβάης, πριν μεταφερθεί σε φυλακές στην Οκλαχόμα. 

Ο δικηγόρος του, Πίτερ Μπριλ, δήλωσε ότι ο Φίλμπρικ «προσβλέπει στο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο και ζητά από όλους όσοι των γνωρίζουν ή έχουν ακουστά για αυτόν, να περιμένουν για την απόφαση του δικαστηρίου πριν τον κρίνουν. 

Ο έμπορος έργων τέχνης κρατείται πλέον από τις αρχές της Νέας Υόρκης και επιμένει πως είναι αθώος, αρνούμενος τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. 

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM