Έμπορος έργων τέχνης κατηγορείται για απάτες εκατομμυρίων δολαρίων

Έμπορος έργων τέχνης κατηγορείται για απάτες εκατομμυρίων δολαρίων Facebook Twitter
Στα δεξιά ο Ίνιγκο Φίλμπρικ, στην πρεμιέρα της έκθεσης Jean Royere στην γκαλερί Patrick Seguin. Λονδίνο, Φεβρουάριος του 2019
0

Σε δίκη παραπέμπεται ο έμπορος έργων τέχνης Ινίγο Φίλμπρικ, που κατηγορείται για καλοστημένες απάτες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος συλλεκτών, επενδυτών και δανειοδοτών. 

Ο Φίλμπρικ συνελήφθη τον περασμένο μήνα ενώ κρυβόταν στη νήσο Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρημάτων με ψευδείς υποσχέσεις και της κλοπής ταυτότητας. 

Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Τζόφρι Μπέρμαν, χαρακτήρισε τον Φίλμπρικ έναν κατά συρροή αγύρτη, που εξαπατούσε τα θύματά του, κερδίζοντας συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Φίλμπρικ εξαπατούσε συστηματικά πελάτες και επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη από το 2016 έως το 2019, για να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του. Με ψευδή παραστατικά και κακόβουλες «παραλείψεις», φέρεται να αποκτούσε πρόσβαση σε πολύτιμα έργα τέχνης, που τα χρησιμοποιούσε ως εγγυήσεις για προσωπικά ή εταιρικά δάνεια, χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών. 

Παράλληλα κατηγορείται ότι είχε πουλήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ίδιων έργων τέχνης, ξανά και ξανά, σε άτομα και νομικά πρόσωπα που δεν είχαν επικοινωνία μεταξύ τους.

Πελάτες και επενδυτές άρχισαν να υποπτεύονται τον Φίλμπρικ το περασμένο φθινόπωρο, όταν παρατήρησαν κάποιες ύποπτες παραλήψεις στα συμφωνητικά έγγραφα και ζήτησαν νομική υποστήριξη. Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο Φίλμπρικ αθέτησε τους όρους ενός δανείου περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων και έως τον Νοέμβριο είχαν γίνει εις βάρος του πολλές αγωγές.

Τελικά συνελήφθη από το FBI και αρχικά κρατήθηκε στην Χονολουλού της Χαβάης, πριν μεταφερθεί σε φυλακές στην Οκλαχόμα. 

Ο δικηγόρος του, Πίτερ Μπριλ, δήλωσε ότι ο Φίλμπρικ «προσβλέπει στο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο και ζητά από όλους όσοι των γνωρίζουν ή έχουν ακουστά για αυτόν, να περιμένουν για την απόφαση του δικαστηρίου πριν τον κρίνουν. 

Ο έμπορος έργων τέχνης κρατείται πλέον από τις αρχές της Νέας Υόρκης και επιμένει πως είναι αθώος, αρνούμενος τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. 

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM
UPS ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διεθνή / Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης
THE LIFO TEAM