Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε ιστορική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, στον απόηχο των δασμών Τραμπ, με τις λεπτομέρειες να οριστικοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ σε ανοικτή ακρόαση, δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένης πρόσβασης στην αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, της αιθανόλης και άλλων αγροτικών προϊόντων. Ο Τραμπ έκανε λόγο «σπουδαία συμφωνία και για τις δύο χώρες».
Ανταλλάγματα υπό τους δασμούς Τραμπ: Πού χαλαρώνουν και πού παραμένουν οι πιέσεις
Η συμφωνία θα αφήσει σε ισχύ τον δασμό 10% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Βρετανία και σε άλλα έθνη παγκοσμίως στις αρχές Απριλίου. Αλλά θα μειώσει άλλους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον βρετανικό χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα. Σε αντάλλαγμα, οι Βρετανοί θα ανοίξουν την πρόσβαση σε βόειο κρέας, πουλερικά, αιθανόλη, αναψυκτικά, δημητριακά και άλλα προϊόντα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, ανέφερε ότι μία από τις «παραχωρήσεις» που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν η μείωση του δασμού 25% στα βρετανικά αυτοκίνητα σε 10%. «Συμφώνησε ότι θα μπορούσαν να στείλουν 100.000 αυτοκίνητα στην Αμερική και να πληρώσουν μόνο 10% δασμό, και αυτό προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία τους» δήλωσε ο Λούτνικ. Είπε ότι οι κινητήρες της Rolls-Royce και τα εξαρτήματα αεροσκαφών θα έρχονται επίσης χωρίς δασμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αγοράσει αεροπλάνα της Boeing αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παλιοί στόχοι, νέα συγκυρία: Οι ρίζες της συμφωνίας Τραμπ - Στάρμερ
Παρόλο που η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των επιθετικών δασμών Τραμπ σε όλο τον κόσμο, υπήρχε μακροχρόνιο ενδιαφέρον για μια νέα εμπορική σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας. Ο Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία κατά την πρώτη του θητεία, ενώ οι Βρετανοί αξιωματούχοι εποφθαλμιούν μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Brexit ως έναν τρόπο αντιστάθμισης του μειωμένου εμπορίου με την Ευρώπη.
Ο Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για μια «πραγματικά φανταστική ιστορική ημέρα» και επαίνεσε τον Τραμπ και τη διαπραγματευτική του ομάδα. Και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη μακρά σχέση με τις δύο χώρες, με τον Στάρμερ να επισημαίνει ότι σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου, είναι η 80ή επέτειος από την ανακοίνωση της νίκης του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Ευρώπη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενος μία από τις αγαπημένες ιστορικές προσωπικότητες του Τραμπ.
Η Βρετανία ήταν ο 11ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι δύο χώρες έχουν σχετικά ισορροπημένο εμπόριο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηχανήματα, αεροπλάνα, φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα στη Βρετανία το 2024, ενώ σε αντάλλαγμα αγόρασαν 68 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτοκίνητα, φάρμακα και άλλα αγαθά.
Με πληροφορίες από New York Times