Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό -Tι έδειξε πρόσφατη έρευνα Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / GETTY IMAGES
0

Η χημική και κυτταρική ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνα, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη μετάδοση των νέων παραλλαγών του ιού.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της χυμικής και κυτταρικής ανοσίας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Johnson & Johnson –Janssen), στο πλέον έγκριτο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης.

Συνολικά μελετήθηκαν 20 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο και πέντε που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), όσον αφορά την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων έναντι του ιού, 8 μήνες μετά τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου (σε 10 συμμετέχοντες) ή 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για όσους έλαβαν σχήμα με δυο δόσεις (άλλο 810 συμμετέχοντες).

Μετρήθηκαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα τόσο έναντι του αρχικού στελέχους της Wuhan(WA1/2020) όσο και έναντι των παραλλαγών το ιού B.1.1.7 (ΑΛΦΑ), B.1.617.1 (ΚΑΠΑ), B.1.617.2 (ΔΕΛΤΑ), P.1 (ΓΑΜΑ), B.1.429 (ΕΨΙΛΟΝ) και B.1.351 (ΒΗΤΑ).

Ανιχνεύθηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε όλους τους λήπτες του εμβολίου την ημέρα 239 (8 μήνες μετά τον εμβολιασμό) έναντι του στελέχους WA1/2020 ανεξάρτητα με τη χορήγηση μιας ή δύο δόσεων του εμβολίου.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τις παραλλαγές  του  ιού. Σύμφωνα με την έρευνα, οι λήπτες μίας  δόσης  του  εμβολίου είχαν  ένα  μέσο  τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων 184 έναντι του αρχικού στελέχους WA1/2020, 158 έναντι της παραλλαγής άλφα, 171 έναντι της παραλλαγής κάπα, 107 έναντι της παραλλαγής δέλτα, 129 έναντι  της  παραλλαγής  P.1 (γάμα),  87  έναντι  της  παραλλαγής έψιλον και  62  έναντι  της παραλλαγής βήτα.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ αυτών που έλαβαν μια ή δυο δόσεις του εμβολίου, αν και η μελέτη δεν είχε τη στατιστική δύναμη να μας δώσει αυτή τη διαφορά.

Επίσης παρατηρήθηκε ικανός αριθμός CD8+ και CD4+ Τ-λεμφοκυττάρων έναντι του ιού σε όλους τους εμβολιασθέντες, 8 μήνες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Με πληροφορίες από ΕΚΠΑ και New England Journal of Medicine.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ