Εμβόλιο AstraZeneca: Διχασμένη η Ευρώπη - Οι αποφάσεις των κρατών για τη χορήγησή του

Διχασμένη η Ευρώπη για την χορήγηση του Astrazeneca Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες θα μπορούν να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες.

Ο ΕΜΑ στη χθεσινή του ενημέρωση ανέφερε ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου θρομβώσεις αίματος αναφέρονται ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου.

Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Βέλγιο αποφάσισε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αλλά όχι για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανάλογη απόφαση πήρε και η Ιταλία.

Η Γαλλία από την άλλη, θα προχωρήσει με τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών και η Γερμανία σε άνω από 60.

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς ενώ στη Σουηδία, μετά την απόφαση αναστολής του Μαρτίου, ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ευρώπης απειλείται από τον κακό σχεδιασμό, τις καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των εμβολίων και την ολοένα και περισσότερο έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των καρτών - μελών σχολιάζει το Fortune. 

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για τον πλουραλισμό που μπερδεύει τους πολίτες σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προσθέτει.

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα συνεδριάζει μετά τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, «αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση του EMA ήταν σαφής ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

Με πληροφορίες του BBC/Fortune

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM