Οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες θα μπορούν να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες.

 

Ο ΕΜΑ στη χθεσινή του ενημέρωση ανέφερε ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου θρομβώσεις αίματος αναφέρονται ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου.

 

Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Βέλγιο αποφάσισε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών.

 

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αλλά όχι για τα άτομα κάτω των 60 ετών. Ανάλογη απόφαση πήρε και η Ιταλία.

 

Η Γαλλία από την άλλη, θα προχωρήσει με τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 55 ετών και η Γερμανία σε άνω από 60.

 

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς ενώ στη Σουηδία, μετά την απόφαση αναστολής του Μαρτίου, ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

 

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ευρώπης απειλείται από τον κακό σχεδιασμό, τις καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των εμβολίων και την ολοένα και περισσότερο έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των καρτών - μελών σχολιάζει το Fortune. 

 

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για τον πλουραλισμό που μπερδεύει τους πολίτες σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προσθέτει.

 

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα συνεδριάζει μετά τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

 

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, «αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις».

 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση του EMA ήταν σαφής ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

 

 

 

Με πληροφορίες του BBC/Fortune

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr