Εμβολιασμοί με AstraZeneca: Οι συστάσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας - Το mix & match στη δεύτερη δόση

AstraZeneca: Facebook Twitter
0

Οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναθεωρήθηκαν πρόσφατα σε Βρετανία και Γερμανία με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Πλέον στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός σε πολίτες  άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε επιδημιολογικά δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια η οποία αναφέρθηκε και στη χορήγηση δεύτερης δόσης με άλλου τύπου εμβόλιο, αντί του AstraZeneca. Ωστόσο μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια συστήνεται η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.      

Προς το παρόν, η δεύτερη δόση θεωρείται ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις που κατέγραψαν αυτή την σοβαρή επιπλοκή (σ.σ θρομβώσεις). 

«Ένα από τα άλλα ερωτήματα που περιμέναμε να απαντηθούν είναι κατά πόσο είναι ασφαλές να προχωρούμε στην Β´ δόση του εμβολίου της Astra Zeneca και η μόνη χώρα που θα μπορούσε να μας δώσει αυτά τα στοιχεία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου η οποία είπε ότι «Φάνηκε λοιπόν ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζει να γίνεται εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρή επιπλοκή μετά την πρώτη δόση».

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο «mix and match», δηλαδή την χορήγηση της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο από το πρώτο. Είπε ότι αυτό είναι υπό μελέτη και πρόσθεσε ότι η χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, για τη δεύτερη δόση, μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν συστήνεται. Αντίθετα όπως τόνισε «η πρώτη και δεύτερη δόση πρέπει να εξακολουθούν να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο».

«Αυτές οι τροποποιήσεις που δημιουργούν απορίες και προβληματισμούς στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το ιικό φορτίο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν χαμηλό και επιτρέπει τη μετάθεση της ηλικίας δεδομένου ότι στους νέους μειώθηκε σημαντικά η διασπορά. Αντίθετα, η Γερμανία που έχει υψηλό ιικό φορτίο και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, επεκτείνει την ηλικία των εμβολιασμών», εξήγησε. 


Μιλώντας για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους. Μελέτες αναμένουν την έγκρισή τους από την Pfizer για παιδιά ηλικιών 12 - 15 ετών. Ανάλογες μελέτες γίνονται από τις άλλες εταιρείες. 

Το εμβόλιο για τα παιδιά, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας - θα μπορούσε να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες. Η κα Θεοδωρίδου δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών δε θα είναι υποχρεωτικός και συνέστησε στους γονείς να μην ανησυχούν. 

Είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση «ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών». 

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου έκλεισε την εισήγηση της κάνοντας έκκληση για συμμετοχή των πολιτών στην αιμοδοσία και εξηγώντας ότι αυτοί που νόσησαν, μπορούν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση τους να δώσουν αίμα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα ή το αργότερο μετά από 7 ημέρες από τη δόση του εμβολίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ