EΜΑ: «Πολύ ισχυρά» τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

EΜΑ: «Πολύ ισχυρά» τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna Facebook Twitter
0

«Πολύ ισχυρά» χαρακτήρισε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα δεδομένα που έχουν υποβάλει για τα εμβόλιά τους για τον κορωνοϊό οι εταιρείες Pfizer/ BioNTech και Moderna.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων για περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, που παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σύνολο δεδομένων για να αποφασίσουμε, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα», είπε η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του EMA, μιλώντας σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έως τις 29 Δεκεμβρίου και για εκείνο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου, το αργότερο. Η Κουκ δήλωσε ότι οι ημερομηνίες για την απόφαση μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα με την αξιολόγηση.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετική έκβαση», είπε η Κουκ και συμπλήρωσε ότι οι ειδικοί του Οργανισμού πρέπει έπρεπε να αναλύσουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα αναλύσουμε αυτά τα δεδομένα σωστά», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές του ΕΜΑ ελέγχουν επίσης δεδομένα για τις νέες πληροφορίες που προέκυψαν από τη Βρετανία, όπου δύο άνθρωποι παρουσίασαν αναφυλαξία και ένας πιθανή αλλεργική αντίδραση, μετά την έναρξη του εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η Κουκ δήλωσε ακόμη πως αναμένει ότι η AstraZeneca και η Johnson & Johnson θα υποβάλουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 αίτηση για την έγκριση των δικών τους εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ο Οργανισμός αξιολογεί τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca από τις αρχές Οκτωβρίου και για εκείνο της Johnson & Johnson από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ αναφέρθηκε και στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε ο Οργανισμός. «Γίναμε στόχος κυβερνοεπίθεσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τη διανομή των εμβολίων και ότι είμαστε πλήρως λειτουργικοί», είπε η Κουκ στους ευρωβουλευτές.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM