Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό σε όσους εμφάνισαν θρόμβωση μετά την πρώτη δόση.

 

Ο ΕΜΑ παρείχε περαιτέρω οδηγίες για τα περιστατικά θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca (Vaxzevria).Συγκεκριμένα η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του ΕΜΑ συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας:

 

- Δεν πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε οποιονδήποτε εμφάνισε θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

 

- Πρέπει να ελέγξουν για σημάδια για θρόμβους σε οποιονδήποτε είχε χαμηλά αιμοπετάλια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

 

- Πρέπει να ελέγξουν για σημάδια για χαμηλά αιμοπετάλια σε οποιονδήποτε που είχε θρόμβους εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

 

- Πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό θα λάβουν ειδική φροντίδα.

 

«Παρότι οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο ΕΜΑ συνεχίζει να συμβουλεύει τους ανθρώπους να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα, έτσι ώστε να λάβουν γρήγορα εξειδικευμένη ιατρική θεραπεία, αν χρειάζεται», αναφέρει ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωση.Παράλληλα, ο ΕΜΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό, σε περίπτωση που εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό εμφανίσουν οποιοδήποτε από τα εξής συμπτώματα:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • πόνος στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως ισχυροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή κρίσεις
  • ασυνήθιστες μελανιές ή στρογγυλά στίγματα πέρα από το σημείο της ένεσης