Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτική δασμών; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορά»

Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτικη δασμων; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορα» Facebook Twitter
Ελίζαμπεθ Γουόρεν
0

Μετωπική επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι εξαιρεί προσωρινά τα smartphones, τους υπολογιστές και τα μικροτσίπ από τους γενικευμένους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, η Γουόρεν χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου αποσπασματικές και επικίνδυνες: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική για τους δασμούς, μόνο χάος και διαφθορά. Αυτό είναι όλο. Πώς να πιστέψει κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Ο Τραμπ τουίταρε με κεφαλαία "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ" και μέσα σε 24 ώρες έκανε ακριβώς το αντίθετο».

Η Γουόρεν αμφισβήτησε τη λογική επιβολής δασμών σε συμμάχους των ΗΠΑ: «Μιλάνε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν επιβάλει δασμούς 10% σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο. Ποια ακριβώς είναι η κρίση που έχουμε με το Βέλγιο ή τη Νότια Κορέα;».

Παρότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση της προσωρινής εξαίρεσης των ηλεκτρονικών ειδών, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές δασμών της κυβέρνησης Τραμπ εξακολουθούν να αυξάνουν τον πληθωρισμό και να εντείνουν τον κίνδυνο ύφεσης, ιδιαίτερα καθώς κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα.

«Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σαν να πήραν έναν κουβά με μπογιά και να τον πέταξαν τυχαία πάνω στην οικονομία. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει στόχος. Επιβάλλουν δασμούς σε όλους, για όλα, ταυτόχρονα, χωρίς συνοχή ή στρατηγική», υπογράμμισε η Γουόρεν.

Αναφερόμενη στις συνταγματικές αμφιβολίες για την αρμοδιότητα του Προέδρου να επιβάλλει δασμούς, η Γουόρεν σημείωσε ότι η εξουσία αυτή ανήκει στο Κογκρέσο. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα δικαστήρια. Όλοι οι Δημοκρατικοί είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή αν θα συνεχίσουν να προσκυνούν τον Τραμπ», δήλωσε, αναφερόμενη στην επερχόμενη ψηφοφορία για την άρση των προεδρικών εξουσιών στο θέμα των δασμών.

Στην ερώτηση για το αν οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την επιβολή δασμών, η Γουόρεν απάντησε: «Οι Δημοκρατικοί είμαστε απολύτως ενωμένοι ότι οι γενικευμένοι δασμοί του Τραμπ είναι κακή ιδέα και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα ως εργαλείο. Αλλά χρειάζεσαι σχέδιο, στόχο και σαφή στρατηγική».

Και κατέληξε: «Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τις τιμές από την πρώτη κιόλας μέρα. Σήμερα, έξι εβδομάδες μετά, προωθεί μια πολιτική που αναμένεται να τις εκτοξεύσει. Και όταν του το επισημαίνουν, απαντά ότι δεν τον νοιάζει».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM