Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτική δασμών; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορά»

Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτικη δασμων; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορα» Facebook Twitter
Ελίζαμπεθ Γουόρεν
0

Μετωπική επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι εξαιρεί προσωρινά τα smartphones, τους υπολογιστές και τα μικροτσίπ από τους γενικευμένους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, η Γουόρεν χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου αποσπασματικές και επικίνδυνες: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική για τους δασμούς, μόνο χάος και διαφθορά. Αυτό είναι όλο. Πώς να πιστέψει κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Ο Τραμπ τουίταρε με κεφαλαία "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ" και μέσα σε 24 ώρες έκανε ακριβώς το αντίθετο».

Η Γουόρεν αμφισβήτησε τη λογική επιβολής δασμών σε συμμάχους των ΗΠΑ: «Μιλάνε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν επιβάλει δασμούς 10% σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο. Ποια ακριβώς είναι η κρίση που έχουμε με το Βέλγιο ή τη Νότια Κορέα;».

Παρότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση της προσωρινής εξαίρεσης των ηλεκτρονικών ειδών, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές δασμών της κυβέρνησης Τραμπ εξακολουθούν να αυξάνουν τον πληθωρισμό και να εντείνουν τον κίνδυνο ύφεσης, ιδιαίτερα καθώς κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα.

«Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σαν να πήραν έναν κουβά με μπογιά και να τον πέταξαν τυχαία πάνω στην οικονομία. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει στόχος. Επιβάλλουν δασμούς σε όλους, για όλα, ταυτόχρονα, χωρίς συνοχή ή στρατηγική», υπογράμμισε η Γουόρεν.

Αναφερόμενη στις συνταγματικές αμφιβολίες για την αρμοδιότητα του Προέδρου να επιβάλλει δασμούς, η Γουόρεν σημείωσε ότι η εξουσία αυτή ανήκει στο Κογκρέσο. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα δικαστήρια. Όλοι οι Δημοκρατικοί είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή αν θα συνεχίσουν να προσκυνούν τον Τραμπ», δήλωσε, αναφερόμενη στην επερχόμενη ψηφοφορία για την άρση των προεδρικών εξουσιών στο θέμα των δασμών.

Στην ερώτηση για το αν οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την επιβολή δασμών, η Γουόρεν απάντησε: «Οι Δημοκρατικοί είμαστε απολύτως ενωμένοι ότι οι γενικευμένοι δασμοί του Τραμπ είναι κακή ιδέα και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα ως εργαλείο. Αλλά χρειάζεσαι σχέδιο, στόχο και σαφή στρατηγική».

Και κατέληξε: «Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τις τιμές από την πρώτη κιόλας μέρα. Σήμερα, έξι εβδομάδες μετά, προωθεί μια πολιτική που αναμένεται να τις εκτοξεύσει. Και όταν του το επισημαίνουν, απαντά ότι δεν τον νοιάζει».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM