Νομοσχέδιο που δίνει προτεραιότητα στους γηγενείς έναντι όλων των υπολοίπων εθνικοτήτων στον τομέα της εύρεσης εργασίας σε περιόδους υψηλής ανεργίας κατατέθηκε στην ελβετική Βουλή.

 

Το νομοσχέδιο έρχεται δύο περίπου χρόνια μετά από το εκείνο το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» και την επιστροφή στο παλαιό αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων, όταν και είχε επικρατήσει οριακά το «ναι» (50,3%).

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, το νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει ποσοστώσεις, απλώς θέτει μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές για τους εργοδότες.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελβετία, παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υπογράψει και αποδεχθεί το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων προκειμένου να απολαμβάνει των προνομίων της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων εντός της ΕΕ.

 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο BBC, η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει σκοπό να πλήξει τη συμφωνία με την ΕΕ αλλά η Ελβετία πρέπει να κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να περιορίσει το μεταναστευτικό κύμα, ακόμη και Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελβετών.

 

Οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει πως η προσθήκη ποσοστώσεων θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των διμερών συμφωνιών για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.

 

Η μη προσθήκη ποσοστώσεων προκάλεσε την επιφυλακτική υποδοχή των Βρυξελλών, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώσει στους δημοσιογράφους πως ο νόμος μοιάζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr