Ελβετία: «Η Γενεύη έχει γίνει το κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας»

Η Γενεύη αποτελεί «συντονιστικό κέντρο» της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας, σε έκθεση της ισχυρίζεται ότι η Γενεύη έχει γίνει συντονιστικό κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες, ο αριθμός των Ρώσων μυστικών πρακτόρων μετριέται σε τουλάχιστον δεκάδες.

Η έκθεση αναφέρει ότι αφού διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αποκαλύπτουν και να απελαύνουν Ρώσους κατασκόπους, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν προφανώς να τους μεταφέρουν στην Ελβετία, μια ουδέτερη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία συμμετέχει στις περισσότερες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα. Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασσίς είχε δηλώσει τότε ότι η Ελβετία δεν παύει να είναι το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά έχει καθήκον να δείξει ποιες αξίες υποστηρίζει και ποια πολιτικά όρια θεωρεί απαραίτητα.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Κρίστιαν Ντούσετ, ο οποίος τη δεκαετία του 2000 είχε εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα και αργότερα ως διπλωματικός σύμβουλος του Ελβετού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, ότι «η Γενεύη παραμένει το κέντρο της κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές δεκάδες πράκτορες δραστηριοποιούνται εδώ, κατέχοντας θέσεις σε ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές».

Περίπου 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM