Ελβετία εναντίον ιού Ζίκα- Πρόστιμο σε όσους αφήνουν στάσιμα νερά το καλοκαίρι

Ελβετία εναντίον ιού Ζίκα- Πρόστιμο σε όσους αφήνουν στάσιμα νερά το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Τα μεγάλα μέσα θέτει σε εφαρμογή η πόλη Λοκάρνο, στην Ελβετία, προκειμένου να εξαλείψει το κουνούπι τίγρη, τον φορέα του ιού Ζίκα: όσοι ιδιώτες επιμένουν να διατηρούν δεξαμενές με στάσιμο νερό θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόστιμα ύψους έως και 10.000 φράγκων (9.100 ευρώ).

 

Καθώς το καλοκαίρι δεν αργεί, ο δήμος του Λοκάρνο ανακοίνωσε μια σειρά από οδηγίες και μέτρα για να περιοριστούν τα κουνούπια αυτά, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ιταλόφωνο καντόνι του Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία, το 2003.


Σύμφωνα με την ελβετική ραδιοτηλεόραση RTS, μεταξύ άλλων οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να αδειάζουν τα νερά από τα πιατάκια στις γλάστρες και να τα στεγνώνουν καλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Απαγορεύεται επίσης να αφήνουν τα νερά της βροχής σε λάστιχα, σε κουβάδες ή σε δεξαμενές προκειμένου να ποτίζουν με αυτά τους κήπους. Όλοι θα πρέπει επίσης να αδειάζουν τους σκουπιδοντενεκέδες κάθε εβδομάδα και να κλείνουν ερμητικά τις σακούλες, τονίζει ο δήμος, απειλώντας ότι όχι μόνο θα επιβάλλει πρόστιμα αλλά και θα χρεώσει στους παραβάτες το κόστος της απεντόμωσης.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ATS ανέφερε ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου ώστε να δοθεί στους δημότες το χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν καταλλήλως.


Σύμφωνα με την RTS το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο είναι συχνά δύσκολο να κάνει κανείς υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή αυτή, εξαιτίας των κουνουπιών. Οι εκστρατείες εξολόθρευσης των κουνουπιών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.


Το κουνούπι τίγρης είναι πιθανότατα φορέας του ιού Ζίκα ο οποίος πιστεύεται ότι προκαλεί γενετικές δυσμορφίες στα έμβρυα. Ο ιός αυτός έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, ένα νευρολογικό νόσημα που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμη και τον θάνατο του ασθενούς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM