Ελαιόλαδο, το ευεργετικό: Νέα έρευνα για τα οφέλη στην καρδιά

Ελαιόλαδο, το ευεργετικό: Νέα έρευνα για τα οφέλη στην καρδιά Facebook Twitter
H χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ποσοστό 7% σε σχέση με τη μαργαρίνη ή τη μαγιονέζα.
0

Τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και γενικότερα της Μεσογειακής διατροφής, επιβεβαιώνει νέα αμερικανική έρευνα.

Λαχανικά, φρούτα, ψάρι και ελαιόλαδο ενισχύουν τα οστά, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, υψηλής χολιστερίνης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ποσοστό 7% σε σχέση με τη μαργαρίνη ή τη μαγιονέζα.

Οσοι καταναλώνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου, μάλιστα, πάνω από επτά γραμμάρια ή μισή κουταλιά την ημέρα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, το ελαιόλαδο, δε μοιάζει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο, αντί να το προσθέσετε μαζί με άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη», επισημαίνει ο δρ Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τα δεδομένα της έρευνας του δρ. Χου είχαν επιβεβαιωθεί σε μελέτη του 2013 μεταξύ 7.000 ατόμων, που είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα πέντε ετών, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση ελαιόλαδου συνέβαλε στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι το απλό ελαιόλαδο παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2018.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το έλαιο καρύδας ενώ το έλαιο «κανόλα», που είναι το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ συστήνουν τη χρήση ελαιολάδου σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών, όπως είναι το ιταλικό «πέστο», καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Διεθνή / Στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Συμεών

Η ομόφωνη εκλογή του Αρχιμανδρίτη Συμεών από τη Σιναϊτική Αδελφότητα και η σημερινή χειροτονία του σηματοδοτούν το τέλος μιας περιόδου εσωτερικών αναταράξεων στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
LIFO NEWSROOM
PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Διεθνή / PURL: Το σχέδιο Τραμπ για όπλα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο PURL, υπό τον Τραμπ, χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά χρήματα για να αγοράσει αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία - Ποιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν, ποιοι καθυστερούν και ποιες είναι οι προκλήσεις της δίκαιης κατανομής βαρών
LIFO NEWSROOM
Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Διεθνή / Kρίση στους αμπελώνες της Καλιφόρνια: Υπερπαραγωγή και πτώση ζήτησης κρασιού

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει υπερπαραγωγή σταφυλιών, πτώση ζήτησης και απώλεια καναδικής αγοράς, αφήνοντας τους παραγωγούς να προσαρμόζουν στρατηγικές, μειώνοντας τιμές και επαναφυτεύοντας αμπελώνες για να επιβιώσουν στην κρίση του κρασιού
LIFO NEWSROOM