Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έρευνες της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις έρευνες της Τουρκίας σε κυπριακά ύδατα Facebook Twitter
0

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες σε κυπριακά ύδατα, σύμφωνα το Hellas Journal που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες». Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις». 

ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα

 

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε επί τάπητος στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία

 

Στη συζήτηση πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία ότι «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, «αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM