Εκλογές στο Ιράν: Στις 5 Ιουλίου η ανάδειξη ενός μεταρρυθμιστή ή ενός υπερσυντηρητικού προέδρου

Εκλογές στο Ιράν: Στις 5 Ιουλίου η ανάδειξη ενός μεταρρυθμιστή ή ενός υπερσυντηρητικού προέδρου Facebook Twitter
0

Ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί προκρίνονται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες, Παρασκευή (28/6).

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι γιατρός, βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας, του οποίου ο πατέρας ήταν Αζέρος και η μητέρα Κούρδισα.

Εκλογές στο Ιράν: Στις 5 Ιουλίου η ανάδειξη ενός μεταρρυθμιστή ή ενός υπερσυντηρητικού προέδρου Facebook Twitter
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν - Φωτ.: EPA

Ο Σαΐντ Τζαλίλι είναι σκληροπυρηνικός και πληροί πολλές προϋποθέσεις ως πιθανός νικητής, τουλάχιστον όσον αφορά την υποστήριξη από το ισλαμικό καθεστώς. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το πανίσχυρο παραστρατιωτικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Στις εκλογές του 2021 αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης υπέρ του Ραΐσι.

Εκλογές στο Ιράν: Στις 5 Ιουλίου η ανάδειξη ενός μεταρρυθμιστή ή ενός υπερσυντηρητικού προέδρου Facebook Twitter
Ο Σαΐντ Τζαλίλι - Φωτ.: EPA

«Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» κατά τον πρώτο γύρο και «κατά συνέπεια ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος» θα μονομασήχουν στο δεύτερο γύρο στις 5 Ιουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχσέν Εσλαμί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του υπουργείου που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.415.991 ψήφους από τις 24.535.185 που έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Τζαλιλί 9.473.298 ψήφους.

Περίπου 61 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Ιρανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν το διάδοχο του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά το θάνατό του, το Μάιο, σε συντριβή ελικοπτέρου.

Μόλις στο 40% η συμμετοχή στον α' γύρο εκλογών στο Ιράν

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν ήταν περίπου στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο των Εσωτερικών στην Τεχεράνη. Το ποσοστό αυτό, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα για υψηλή συμμετοχή, αφού είχε ψηφίσει ο ίδιος την Παρασκευή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM