Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί η πολιτική Ερντογάν αντέχει ακόμη παρά τη φθορά και τις ακραίες πολιτικές επιλογές

Εκλογές στην Τουρκία-Ερντογάν: Ο survivor της πολιτικής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία οδήγησαν σε δεύτερο γύρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και παρά τις πολύχρονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις εναντίον της ακραίας πολιτικής του- να αποδεικνύεται ακόμη και τώρα σκληρός αντίπαλος, όταν ουκ ολίγοι είχαν ήδη προδιαγράψει το πολιτικό του φινάλε.

Μιλώντας στην «Lifo» για τις τουρκικές εκλογές ο Θόδωρος Τσίκας  τον χαρακτηρίζει «survivor της τουρκικής πολιτικής». Ο Θόδωρος Τσίκας πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, επισημαίνει πως για μια ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι ένας «survivor της πολιτικής». Παρά την φθορά 20 χρόνων εξουσίας, συνεχίζει να συγκινεί ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που «πίνει νερό στο όνομα του».

«Αν δεν είχε βεβαιώσει ότι αυτή η φορά είναι η τελευταία που βάζει υποψηφιότητα, είναι πιθανόν να μην έπαιρνε την πρώτη θέση. Φαίνεται ότι για ένα τμήμα κυμαινόμενων ψηφοφόρων, λειτούργησε συναισθηματικά το κίνητρο της τελευταίας ευκαιρίας» επισημαίνει.

Σημειώνει δε πως η απουσία έγκαιρης συμφωνίας για το ποιος θα ηγηθεί του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, οι αντίθετες θέσεις σε βασικά ζητήματα μεταξύ των 6 κομμάτων της, καθώς και η σύγκριση μεταξύ του έντιμου αλλά «χλωμού» Κιλιτσντάρογλου με τον «χαρισματικό» Ερντογάν, υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες.

«Από την στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει όχι μόνο να επικρατήσει από τον α' γύρο, αλλά ούτε καν να έχει το προβάδισμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να νικήσει στον β΄ γύρο. Ο κ. Ερντογάν έχει αποκτήσει αέρα νικητή, ενώ ως εν ενεργεία πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κινήσει μοχλούς του κρατικού μηχανισμού» τονίζει ο Θόδωρος Τσίκας.

Τέλος για την δεύτερη κάλπη ο Θόδωρος Τσίκας εκτιμάει πως με βάση τους απόλυτους αριθμούς, απαιτείται το σύνολο πρακτικά των ψήφων του τρίτου υποψήφιου να πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να επικρατήσει οριακά. «Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό», τονίζει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM