Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί η πολιτική Ερντογάν αντέχει ακόμη παρά τη φθορά και τις ακραίες πολιτικές επιλογές

Εκλογές στην Τουρκία-Ερντογάν: Ο survivor της πολιτικής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία οδήγησαν σε δεύτερο γύρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και παρά τις πολύχρονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις εναντίον της ακραίας πολιτικής του- να αποδεικνύεται ακόμη και τώρα σκληρός αντίπαλος, όταν ουκ ολίγοι είχαν ήδη προδιαγράψει το πολιτικό του φινάλε.

Μιλώντας στην «Lifo» για τις τουρκικές εκλογές ο Θόδωρος Τσίκας  τον χαρακτηρίζει «survivor της τουρκικής πολιτικής». Ο Θόδωρος Τσίκας πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, επισημαίνει πως για μια ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι ένας «survivor της πολιτικής». Παρά την φθορά 20 χρόνων εξουσίας, συνεχίζει να συγκινεί ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που «πίνει νερό στο όνομα του».

«Αν δεν είχε βεβαιώσει ότι αυτή η φορά είναι η τελευταία που βάζει υποψηφιότητα, είναι πιθανόν να μην έπαιρνε την πρώτη θέση. Φαίνεται ότι για ένα τμήμα κυμαινόμενων ψηφοφόρων, λειτούργησε συναισθηματικά το κίνητρο της τελευταίας ευκαιρίας» επισημαίνει.

Σημειώνει δε πως η απουσία έγκαιρης συμφωνίας για το ποιος θα ηγηθεί του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, οι αντίθετες θέσεις σε βασικά ζητήματα μεταξύ των 6 κομμάτων της, καθώς και η σύγκριση μεταξύ του έντιμου αλλά «χλωμού» Κιλιτσντάρογλου με τον «χαρισματικό» Ερντογάν, υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες.

«Από την στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει όχι μόνο να επικρατήσει από τον α' γύρο, αλλά ούτε καν να έχει το προβάδισμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να νικήσει στον β΄ γύρο. Ο κ. Ερντογάν έχει αποκτήσει αέρα νικητή, ενώ ως εν ενεργεία πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κινήσει μοχλούς του κρατικού μηχανισμού» τονίζει ο Θόδωρος Τσίκας.

Τέλος για την δεύτερη κάλπη ο Θόδωρος Τσίκας εκτιμάει πως με βάση τους απόλυτους αριθμούς, απαιτείται το σύνολο πρακτικά των ψήφων του τρίτου υποψήφιου να πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να επικρατήσει οριακά. «Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό», τονίζει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην τοξικομανής μητέρα

Διεθνή / To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην χρήστρια ουσιών μητέρα του

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ προσπάθησε να απευθυνθεί στο κοινό που λάτρεψε την αυτοβιογραφία του, ενώ η σύζυγος και η μητέρα του επιστρατεύτηκαν επί σκηνής
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM