Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν για τη Ρωσία και την ΕΕ στο debate

Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν για τη Ρωσία και την ΕΕ στο debate Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την ακροδεξιά αντίπαλό του για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν για τις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με ένα ρωσικό τραπεζικό δάνειο στο κόμμα της, κατά τη διάρκεια ενός έντονου debate ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Κατηγόρησε επίσης, τη Λεπέν ότι τρέφει αμείωτη επιθυμία να αποσύρει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εκείνη αντεπιτέθηκε με τη δέσμευσή της να ξαναβάλει χρήματα στις τσέπες εκατομμυρίων Γάλλων που έγιναν φτωχότεροι κατά τη διάρκεια της πενταετούς προεδρίας του.

Το debate - το μοναδικό τους σε όλη την προεκλογική εκστρατεία - ήταν γεμάτο εκκλήσεις τύπου «μη με διακόπτετε» και κατηγορίες ότι ο άλλος δεν ήταν ικανός να ηγηθεί της Γαλλίας.

«Σταματήστε να ανακατεύετε τα πάντα», είπε ένας μαχητικός Μακρόν στη Λεπέν κατά τη διάρκεια μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων για το χρέος της Γαλλίας, το οποίο όπως και άλλα έχει διογκωθεί λόγω των μέτρων στήριξης της πανδημίας.

«Μη μου κάνεις διάλεξη», απάντησε η Λεπέν, η οποία απέφυγε τις παγίδες μιας προηγούμενης συνάντησης το 2017, όταν η προεδρική υποψηφιότητά της καταρρίφθηκε καθώς μπέρδεψε τις σημειώσεις της.

Για τη Λεπέν, η οποία υστερεί του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, η συζήτηση ήταν μια ευκαιρία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει το ανάστημα να γίνει πρόεδρος και ότι δεν θα έπρεπε να φοβούνται να δουν την ακροδεξιά στην εξουσία.

Μια πρόωρη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι BFM έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων βρήκε τον Μακρόν πιο πειστικό από τους δύο, ωστόσο δεν ήταν σαφές πώς αυτό θα μεταφραστεί σε προθέσεις ψήφου την Κυριακή.

Οι ισχυρότερες γραμμές επίθεσης Μακρόν αφορούσαν στο δάνειο προς το κόμμα της Λεπέν για την εκστρατεία του το 2017 που είχε συναφθεί μέσω ρωσικής τράπεζας.

«Εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», είπε ο Μακρόν στην αντίπαλό του.

«Πολλές από τις επιλογές σας μπορούν να εξηγηθούν από αυτή την εξάρτηση», είπε σε μια επίθεση στις θέσεις πολιτικής της Λεπέν, οι οποίες, όπως είπε, εξακολουθούν να περιλαμβάνουν ένα «έργο που δεν τολμά να πει το όνομά του» για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ των 27 μελών.

Η Λεπέν, η οποία μείωσε την πάλαι ποτέ σθεναρή αντιευρωπαϊκή ρητορική της ως μέρος μιας προσπάθειας να διευρύνει την εκλογική της απήχηση, απέρριψε τόσο την κατηγορία ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ όσο και ότι είχε πολιτικά συμβιβαστεί από το ρωσικό τραπεζικό δάνειο.

«Είμαι μια εντελώς ελεύθερη και ανεξάρτητη γυναίκα», είπε.

Με την ανεργία σε χαμηλό 13 ετών, ο Μακρόν δήλωσε περήφανος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη θητεία του και πρόσθεσε πως «ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αγοραστική δύναμη είναι να καταπολεμήσεις την ανεργία».

Οι δύο υποψήφιοι συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές ανησυχίες των ψηφοφόρων, με τη Λεπέν να λέει ότι «στην πραγματική ζωή» οι προτάσεις της θα βελτιώσουν την κατάσταση των ψηφοφόρων πολύ περισσότερο από αυτές του αντιπάλου της.

«Θα βάλω ως απόλυτη προτεραιότητά μου τα επόμενα πέντε χρόνια να δώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους πίσω», είπε η Λεπέν, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι «υπέφεραν» καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν.

Οι εκλογές παρουσιάζουν στους ψηφοφόρους δύο αντίθετα οράματα για τη Γαλλία: ο Μακρόν προσφέρει μια φιλοευρωπαϊκή, φιλελεύθερη πλατφόρμα, ενώ το εθνικιστικό μανιφέστο της Λεπέν βασίζεται σε βαθύ ευρωσκεπτικισμό.

Την ίδια ώρα, πολλά παζάρια έγιναν και στα παρασκήνια πριν από το debate, από τη θερμοκρασία του δωματίου μέχρι το να στρίψουν κέρμα για να αποφασίσουν με ποιο θέμα θα ξεκινούσαν αλλά και το ποιος θα μιλήσει πρώτος.

Καθώς και οι δύο υποψήφιοι απορρίπτουν τα σχέδια του άλλου ως μη ρεαλιστικά, παραμένει ασαφές τι αντίκτυπο έχει η συζήτηση στο εκλογικό σώμα.

Μόνο το 14% των ψηφοφόρων περίμενε το debate για να αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, ενώ ποσοστό μόλις 12% είπε ότι ήταν καθοριστικό για το αν θα ψηφίσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-Kea Partners για την εφημερίδα Les Echos.

Το προβάδισμα ωστόσο του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μικρότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, όταν κέρδισε τη Λεπέν με 66,1%.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες επισκέπτες στο Στόουνχεντζ για το θερινό ηλιοστάσιο

Διεθνή / Θερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ: Χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν το θέαμα

Το εμβληματικό νεολιθικό μνημείο προσελκύει κάθε χρόνο στο θερινό ηλιοστάσιο πλήθη επισκεπτών που γοητεύονται από τη μοναδική του ατμόσφαιρα και τη συμβολική του αρχιτεκτονική
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

Διεθνή / Ιράν: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης

Πρόκειται για τον διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς και έναν διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό - Βίντεο των IDF
LIFO NEWSROOM
Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντή τοπικού σχολείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM