Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν για τη Ρωσία και την ΕΕ στο debate

Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν για τη Ρωσία και την ΕΕ στο debate Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την ακροδεξιά αντίπαλό του για την προεδρία, Μαρίν Λεπέν για τις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με ένα ρωσικό τραπεζικό δάνειο στο κόμμα της, κατά τη διάρκεια ενός έντονου debate ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Κατηγόρησε επίσης, τη Λεπέν ότι τρέφει αμείωτη επιθυμία να αποσύρει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εκείνη αντεπιτέθηκε με τη δέσμευσή της να ξαναβάλει χρήματα στις τσέπες εκατομμυρίων Γάλλων που έγιναν φτωχότεροι κατά τη διάρκεια της πενταετούς προεδρίας του.

Το debate - το μοναδικό τους σε όλη την προεκλογική εκστρατεία - ήταν γεμάτο εκκλήσεις τύπου «μη με διακόπτετε» και κατηγορίες ότι ο άλλος δεν ήταν ικανός να ηγηθεί της Γαλλίας.

«Σταματήστε να ανακατεύετε τα πάντα», είπε ένας μαχητικός Μακρόν στη Λεπέν κατά τη διάρκεια μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων για το χρέος της Γαλλίας, το οποίο όπως και άλλα έχει διογκωθεί λόγω των μέτρων στήριξης της πανδημίας.

«Μη μου κάνεις διάλεξη», απάντησε η Λεπέν, η οποία απέφυγε τις παγίδες μιας προηγούμενης συνάντησης το 2017, όταν η προεδρική υποψηφιότητά της καταρρίφθηκε καθώς μπέρδεψε τις σημειώσεις της.

Για τη Λεπέν, η οποία υστερεί του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, η συζήτηση ήταν μια ευκαιρία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει το ανάστημα να γίνει πρόεδρος και ότι δεν θα έπρεπε να φοβούνται να δουν την ακροδεξιά στην εξουσία.

Μια πρόωρη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι BFM έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων βρήκε τον Μακρόν πιο πειστικό από τους δύο, ωστόσο δεν ήταν σαφές πώς αυτό θα μεταφραστεί σε προθέσεις ψήφου την Κυριακή.

Οι ισχυρότερες γραμμές επίθεσης Μακρόν αφορούσαν στο δάνειο προς το κόμμα της Λεπέν για την εκστρατεία του το 2017 που είχε συναφθεί μέσω ρωσικής τράπεζας.

«Εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», είπε ο Μακρόν στην αντίπαλό του.

«Πολλές από τις επιλογές σας μπορούν να εξηγηθούν από αυτή την εξάρτηση», είπε σε μια επίθεση στις θέσεις πολιτικής της Λεπέν, οι οποίες, όπως είπε, εξακολουθούν να περιλαμβάνουν ένα «έργο που δεν τολμά να πει το όνομά του» για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ των 27 μελών.

Η Λεπέν, η οποία μείωσε την πάλαι ποτέ σθεναρή αντιευρωπαϊκή ρητορική της ως μέρος μιας προσπάθειας να διευρύνει την εκλογική της απήχηση, απέρριψε τόσο την κατηγορία ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ όσο και ότι είχε πολιτικά συμβιβαστεί από το ρωσικό τραπεζικό δάνειο.

«Είμαι μια εντελώς ελεύθερη και ανεξάρτητη γυναίκα», είπε.

Με την ανεργία σε χαμηλό 13 ετών, ο Μακρόν δήλωσε περήφανος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη θητεία του και πρόσθεσε πως «ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις αγοραστική δύναμη είναι να καταπολεμήσεις την ανεργία».

Οι δύο υποψήφιοι συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές ανησυχίες των ψηφοφόρων, με τη Λεπέν να λέει ότι «στην πραγματική ζωή» οι προτάσεις της θα βελτιώσουν την κατάσταση των ψηφοφόρων πολύ περισσότερο από αυτές του αντιπάλου της.

«Θα βάλω ως απόλυτη προτεραιότητά μου τα επόμενα πέντε χρόνια να δώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους πίσω», είπε η Λεπέν, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι «υπέφεραν» καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν.

Οι εκλογές παρουσιάζουν στους ψηφοφόρους δύο αντίθετα οράματα για τη Γαλλία: ο Μακρόν προσφέρει μια φιλοευρωπαϊκή, φιλελεύθερη πλατφόρμα, ενώ το εθνικιστικό μανιφέστο της Λεπέν βασίζεται σε βαθύ ευρωσκεπτικισμό.

Την ίδια ώρα, πολλά παζάρια έγιναν και στα παρασκήνια πριν από το debate, από τη θερμοκρασία του δωματίου μέχρι το να στρίψουν κέρμα για να αποφασίσουν με ποιο θέμα θα ξεκινούσαν αλλά και το ποιος θα μιλήσει πρώτος.

Καθώς και οι δύο υποψήφιοι απορρίπτουν τα σχέδια του άλλου ως μη ρεαλιστικά, παραμένει ασαφές τι αντίκτυπο έχει η συζήτηση στο εκλογικό σώμα.

Μόνο το 14% των ψηφοφόρων περίμενε το debate για να αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, ενώ ποσοστό μόλις 12% είπε ότι ήταν καθοριστικό για το αν θα ψηφίσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay-Kea Partners για την εφημερίδα Les Echos.

Το προβάδισμα ωστόσο του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μικρότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, όταν κέρδισε τη Λεπέν με 66,1%.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Διεθνή / Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Αντιφατικό, όμως η εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολλαπλάσια ενεργοβόρα - Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζονται 7 φορές πιο πολλά σπάνια ορυκτά απ' όσα για ένα συμβατικό
NEWSROOM
Η Φρανκφούρτη είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που στολίστηκε για το Ραμαζάνι

Διεθνή / Η Φρανκφούρτη είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που στολίστηκε για το Ραμαζάνι

Η πράσινη δήμαρχος δήλωσε ότι η Φρανκφούρτη, όπου ζουν περίπου 150.000 μουσουλμάνοι και αποτελούν το 15% του συνολικού πληθυσμού, είναι κατά του αντιμουσουλμανικού ρατσισμού και του αντισημιτισμού
NEWSROOM
Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM