Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων

Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων Facebook Twitter
0

Ο Ερντογάν ας λύσει το Κουρδικό με διάλογο και όχι με πόλεμο, δηλώνει ο Τούρκος Νομπελίστας Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ.

Οι φωνές από Τούρκους διανοητές, ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν πληθαίνουν, αλλά δύσκολα βρίσκουν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Τούρκος συγγραφέας και Νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, ο Ορχάν Παμούκ, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corrriere della Sera από την αυτοεξορία του στη Νέα Υόρκη.

«Στην Τουρκία πάντοτε θα υπάρχουν διανοούμενοι, πρόσωπα φιλελεύθερα πάντοτε πρόθυμα να διατρανώσουν στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα μαζί με τους Κούρδους κι όχι με πόλεμο. Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς» λέει.

Μακριά από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, ο Παμούκ παραδέχεται πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξονυχιστικά τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία. Υπογραμμίζει όμως «πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως εγώ στην Τουρκία και δεν είναι Κούρδοι».

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Ινσέλ δηλώνει στην ίδια εφημερίδα από το Παρίσι, πως είναι αισιόδοξος: «Δεν πιστεύω πως ο Ερντογάν θα φέρει εις πέρας το σχέδιό του. Είναι ένα απλό εθνικιστικό εύρημα για να συσπειρώσει ξανά την εκλογική του βάση. Πιστεύω πως στο τέλος η Τουρκία θα περιορισθεί σε μία συμβολική ζώνη ασφαλείας βάθους 5-10 χλμ».

Ο ίδιος εκτιμά πως «η ιδέα να επαναπροωθηθούν εκεί δύο εκατ. Σύροι πρόσφυγες είναι ανέφικτη: πρόκειται στην πλειονότητά τους για αραβικούς πληθυσμούς, που προέρχονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Είναι δύσκολο να αναμιχθούν με τον ντόπιο πληθυσμό».

Μολαταύτα, για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών 2 και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, Φαμπρίς Μπαλάνς, ο στόχος της Άγκυρας είναι πολύ πιο φιλόδοξος: στόχος της είναι να δρομολογήσει μια εθνοκάθαρση και να δημιουργήσει μία νέα αμιγή αραβική ζώνη στα κουρδικά εδάφη. «Ο Ερντογάν θέλει να απωθήσει τον κουρδικό πληθυσμό και να κατασκευάσει νέες πόλεις με Άραβες πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί η κουρδική ταυτότητα» υποστηρίζει.

Ωστόσο, τα σχέδια του Ερντογάν είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα κι ιδίως την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν ιδιαίτερα για τους μαχητές της ISIS με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις. Όπως εξηγεί ο Ινσέλ «η Ευρώπη δεν εννοεί με καμία δύναμη να πάρει πίσω τους τζιχαντιστές αυτούς. Ο Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει ότι θα το φροντίσει αυτός. Κι αυτό του προσφέρει χώρο για διαπραγματεύσεις».

Με πληροφορίες από Corriere della Sera/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM