Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων

Έκκληση από τον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την επιχείρηση Ερντογάν κατά των Κούρδων Facebook Twitter
0

Ο Ερντογάν ας λύσει το Κουρδικό με διάλογο και όχι με πόλεμο, δηλώνει ο Τούρκος Νομπελίστας Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ.

Οι φωνές από Τούρκους διανοητές, ενάντια στα σχέδια του Προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν πληθαίνουν, αλλά δύσκολα βρίσκουν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Τούρκος συγγραφέας και Νομπελίστας Λογοτεχνίας το 2006, ο Ορχάν Παμούκ, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Corrriere della Sera από την αυτοεξορία του στη Νέα Υόρκη.

«Στην Τουρκία πάντοτε θα υπάρχουν διανοούμενοι, πρόσωπα φιλελεύθερα πάντοτε πρόθυμα να διατρανώσουν στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα μαζί με τους Κούρδους κι όχι με πόλεμο. Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς» λέει.

Μακριά από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, ο Παμούκ παραδέχεται πως δεν μπορεί να παρακολουθήσει εξονυχιστικά τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία. Υπογραμμίζει όμως «πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως εγώ στην Τουρκία και δεν είναι Κούρδοι».

Ωστόσο, ο πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Ινσέλ δηλώνει στην ίδια εφημερίδα από το Παρίσι, πως είναι αισιόδοξος: «Δεν πιστεύω πως ο Ερντογάν θα φέρει εις πέρας το σχέδιό του. Είναι ένα απλό εθνικιστικό εύρημα για να συσπειρώσει ξανά την εκλογική του βάση. Πιστεύω πως στο τέλος η Τουρκία θα περιορισθεί σε μία συμβολική ζώνη ασφαλείας βάθους 5-10 χλμ».

Ο ίδιος εκτιμά πως «η ιδέα να επαναπροωθηθούν εκεί δύο εκατ. Σύροι πρόσφυγες είναι ανέφικτη: πρόκειται στην πλειονότητά τους για αραβικούς πληθυσμούς, που προέρχονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Είναι δύσκολο να αναμιχθούν με τον ντόπιο πληθυσμό».

Μολαταύτα, για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών 2 και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής, Φαμπρίς Μπαλάνς, ο στόχος της Άγκυρας είναι πολύ πιο φιλόδοξος: στόχος της είναι να δρομολογήσει μια εθνοκάθαρση και να δημιουργήσει μία νέα αμιγή αραβική ζώνη στα κουρδικά εδάφη. «Ο Ερντογάν θέλει να απωθήσει τον κουρδικό πληθυσμό και να κατασκευάσει νέες πόλεις με Άραβες πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί η κουρδική ταυτότητα» υποστηρίζει.

Ωστόσο, τα σχέδια του Ερντογάν είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα κι ιδίως την Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν ιδιαίτερα για τους μαχητές της ISIS με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις. Όπως εξηγεί ο Ινσέλ «η Ευρώπη δεν εννοεί με καμία δύναμη να πάρει πίσω τους τζιχαντιστές αυτούς. Ο Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει ότι θα το φροντίσει αυτός. Κι αυτό του προσφέρει χώρο για διαπραγματεύσεις».

Με πληροφορίες από Corriere della Sera/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM