Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - και την Αθήνα - διοργανώνει η εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Ασάνζ"

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο - και την Αθήνα - διοργανώνει η εκστρατεία "Ελευθερώστε τον Ασάνζ" Facebook Twitter
0

Η διεθνής εκστρατεία Ελευθερώστε τον Ασάνζ (FreeAssange) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τότε που ο ιδρυτής των WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι εκδηλώσεις φέρουν τον τίτλο «Πρώτα ήρθαν για τον Ασάνζ...» παραφράζοντας το διάσημο ποίημα του Μάρτιν Νίμελερ για τη δειλία που επέδειξαν οι γερμανοί διανοούμενοι όταν οι ναζί ανήλθαν στην εξουσία. Με την επιλογή αυτού του στίχου ως προμετωπίδα των εκδηλώσεων οι διοργανωτές θέλουν να τονίσουν πως «ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς όπου όποιος αντιτίθεται στις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις μπορεί να γίνει σύντομα στόχος».

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων έχουν πει πως ο Ασάνζ δεν μπορεί ακόμη να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού παρά την απόφαση μιας επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία έκρινε ότι η κράτηση του ιδρυτή των WikiLeaks είναι αυθαίρετη.

«Περισσότερες από εκατό ημέρες έχουν περάσει και η κατάσταση παραμένει ίδια, και θα παραμείνει ίδια, εκτός αν αυξηθεί η πολιτική πίεση. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά ήρθαν για την Τσέλσι Μάνινγκ, μετά ήρθαν για τον Έντουαρντ Σνόουντεν... ποιος είναι ο επόμενος;» αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Μπουένος Άιρες, στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο, στο Μοντεβιδέο, στη Νάπολη, στη Νέα Υόρκη, στο Κίτο, στο Παρίσι και στο Σαράγεβο.

Η Πάτι Σμιθ, ο Μπράιαν Ίνο, η Π.Τζ. Χάρβεϊ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Άι Γουεϊγουέι, η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Μάικλ Μουρ, ο Κεν Λόουτς αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον 44χρονο αυστραλό «κυβερνοπολεμιστή» με τραγούδια και ομιλίες.

Το 2006 ο Ασάνζ ξεκίνησε την ιστοσελίδα WikiLeeaks η οποία από τότε έχει δώσει στη δημοσιότητα μεγάλο αριθμό μυστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το κέντρο κράτησης των ΗΠΑ στο Γκουντάναμο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ασάνζ διαμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012 φοβούμενος ότι αν την εγκαταλείψει θα συλληφθεί και θα εκδοθεί πρώτα στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κατασκοπεία εξαιτίας των δημοσιευμάτων του WikiLeaks.

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD) αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο – ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει σταματήσει τη δίωξη του Ασάνζ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / WSJ: Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο ακόμη και με κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του, φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για το άνοιγμα των Στενών, θα παρατείνει τη σύγκρουση
THE LIFO TEAM