Ο καθένας από τους 5.096.300 Νορβηγούς έγινε πρόσφατα εκατομμυριούχος, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας που διαχειρίζεται τα κέρδη από το πετρέλαιο της χώρας έχει συγκεντρώσει 5,11 τρισ. κορόνες (828,66 δισ. δολάρια). Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό.

 

Το ταμείο που ιδρύθηκε το 1990, κατέχει περίπου το 1% των παγκόσμιων μετοχών, καθώς και ομόλογα και ακίνητα σε περιοχές από το Λονδίνο μέχρι την Βοστόνη, καθιστώντας την Νορβηγία εξαίρεση την ώρα που άλλα κράτη αγωνίζονται λόγω των τεράστιων χρεών τους. Για να αποφύγει μάλιστα το boom and bust cycle, επενδύει στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να δαπανούν ως το 4% των πόρων του Ταμείου στη Νορβηγία ετησίως, ποσοστό λίγο υψηλότερο από την ετήσια απόδοση της επένδυσης.

 

Βέβαια οι Νορβηγοί δεν θα δουν στην ιδιωτική τους αλλαγή κάποια αλλαγή, όμως τι άλλο θα μπορούσαν να ζητήσουν όταν οι επιδοτήσεις που υπάρχουν στη Νορβηγία είναι ανήκουστες σε οποιοδήποτε άλλη χώρα; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ημερησία, υπάρχουν επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους και ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα και δεν εργάζεται.