Εκατομμυριούχοι όλοι οι Νορβηγοί

Εκατομμυριούχοι όλοι οι Νορβηγοί Facebook Twitter
20

Ο καθένας από τους 5.096.300 Νορβηγούς έγινε πρόσφατα εκατομμυριούχος, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας που διαχειρίζεται τα κέρδη από το πετρέλαιο της χώρας έχει συγκεντρώσει 5,11 τρισ. κορόνες (828,66 δισ. δολάρια). Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό.

Το ταμείο που ιδρύθηκε το 1990, κατέχει περίπου το 1% των παγκόσμιων μετοχών, καθώς και ομόλογα και ακίνητα σε περιοχές από το Λονδίνο μέχρι την Βοστόνη, καθιστώντας την Νορβηγία εξαίρεση την ώρα που άλλα κράτη αγωνίζονται λόγω των τεράστιων χρεών τους. Για να αποφύγει μάλιστα το boom and bust cycle, επενδύει στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να δαπανούν ως το 4% των πόρων του Ταμείου στη Νορβηγία ετησίως, ποσοστό λίγο υψηλότερο από την ετήσια απόδοση της επένδυσης.

Βέβαια οι Νορβηγοί δεν θα δουν στην ιδιωτική τους αλλαγή κάποια αλλαγή, όμως τι άλλο θα μπορούσαν να ζητήσουν όταν οι επιδοτήσεις που υπάρχουν στη Νορβηγία είναι ανήκουστες σε οποιοδήποτε άλλη χώρα; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ημερησία, υπάρχουν επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους και ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα και δεν εργάζεται.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Προσωπικα θα επελεγα να ζησω με λιγα στην ηλιολουστη Ελλαδα παρα πλουσιος στη χωρα του σκοτους με τον ηλιο να μισοβγαινει για μολις 3 ωρες τον χειμωνα και το ποσοστο αυτοκτονιων να υπερβαινει κατα πολυ τον μεσο ορο παγκοσμιως. Τι να τα κανεις τα λεφτα αν δεν μπορεις να βγεις να κανεις μια βολτα??
Και έλεγα πότε θα βγεί πάλι κάποιος να το πει για πολλοστή φορά. Πάμε πάλι λοιπόν: Αυτός ο μύθος ότι η Σουηδία και γενικά οι Σκανδιναβικές χώρες είναι πρώτες στις αυτοκτονίες είναι κυριολεκτικά ψυχροπολεμικός και ξεκίνησε από μια ομιλία του Αιζενχάουερ που προσπαθούσε να αμαυρώσει τότε την εικόνα της Σοσιαλιστικής Σουηδίας έναντι του ελάχιστα παροχικού κράτους των Η.Π.Α. "The source of the rumour is a speech given by US president Dwight D Eisenhower in 1960, in which he claimed that “sin, nudity, drunkenness and suicide” in Sweden were due to welfare policy excess. People soon forgot the link to welfare policy, but Ike’s suicide label spread round the world." "During the 1950s, when America was fighting the spread of communism and socialism was associated with communist principles and practices, President Dwight D. Eisenhower "publicly proclaimed that Sweden, with its cradle-to-grave socialism, had the highest alcohol and suicide rate in the world and a very low economic growth" (Phillips, 2000, p. 1)." Όσο για την ευτυχία, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός οπουδήποτε στον κόσμο και να βρίσκεται. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και κράτη που κάποια πράγματα λειτουργούν και δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν.
Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία έχεις επιλέξει να το δεις. Γιατί μπορείς να πεις ότι η Νορβηγία είναι η χώρα του ήλιου με τη νύχτα να διαρκεί μόλις 3 ώρες το καλοκαίρι. Επίσης είναι 35η στο ποσοστό αυτοκτονιών από τις 110 χώρες που αναφέρει ο WHO (κάτω από την επίσης ηλιόλουστη Κούβα) αλλά μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες θέσεις, αυτές με τα χαμηλά ποσοστά, είναι ο μουσουλμανικός κόσμος για προφανείς λόγους.
Επειδη είναι πολυ καταθληπτικά στις Σκανδιναβικές χώρες η Δανία ειναι στην 1η θέση των χωρών με τα μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας, η Νορβηγία στην 2η και η Σουηδία στην 5η. Ποίος νοίαζεται όμως γι αυτές τις χαζοέρευνες, εμείς έχουμε τον ήλιο μας. :)
FYI δεν θέλουν όλοι ηλιόλουστα μέρη για να είναι ευτυχισμένοι. Πολλοί Ἀγγλοι μάλιστα (γι᾽αυτους ξέρω τουλάχιστον), δεν αλλάζουν με καμία παραλία και κανένα μπιτς μπαρ, το πράσινο της χώρας τους και τη μπύρα στη παμπ μετά από μια μέρα σε ένα από τα άπειρα και υπέροχα πάρκα και δάση τους. Οι Νορβηγοί ή οι Σουηδοί ή οι Άγγλοι, είναι ευτυχισμένοι γιατί είναι στη χώρα που μεγάλωσαν με την οικογένεια και τους φίλους τους και έχουν τη δυνατότητα μέσα σ᾽αυτο το περιβάλλον να κάνουν τη ζωή που ονειρεύονται πραγματικότητα. Δεν έχουν ζήσει στην Ελλάδα και δεν ξέρουν πως είναι να ζεις εκεί, και στην πλειοψηφία τους, πέρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν θέλουν να μάθουν πως είναι, γιατί πολύ απλά δεν έχουν τίποτα να τους κρατάει εκεί. Εσύ έχεις μεγαλώσει και όλη σου η ζωή είναι στην Ελλάδα γι αυτό δεν την αλλάζεις, όχι γιατί είναι ηλιόλουστη. Πήγαινε να ζήσεις μόνος σου στο Dubai που είναι επίσης ηλιόλουστο κι είναι και καλοκαίρι όλο το χρόνο, και θα δεις ότι το κλίμα τελικά δεν είναι αυτό που έχει και τόση σημασία.
αχ..και μου το λεγε η πρωην μου:"Πηγαινε ρε αχαιρευτε για δουλεια στη Νορβηγια.θα χεστουμε στο ταληρο!εχω τον ξαδερφο εκει.θα τα κανει ολα τα κονε.ειδες σπιταρονα που εφτιαξε ο ξαδερφος στο χωριο!τι κι αν η γυναικα του τα φοραει οσο λειπειτι κι αν θα δουλευεις στον αρκτικο τον κυκλο.που οι νυχτες δε ξημερωνονται και οι μερες δεν νυχτωνουν.τι κι αν θα δουλευεις σε χασαπικο ενω εισαι χορτοφαγος.ειναι καλα τα φραγκα στη Νορβηγια"!!!τελικα το σκασε με ενα σουηδο
ο ξαδερφος παρατησε την γυναικα του.στο σπιτι στο χωριο μενει πια ο πρωην πεθερος του.τελευταια φορα που τον ειδα ηταν σε μια φωτο να τρεχει μεθυσμενος μονο με το σωβρακο στα χιονια.εδειχνε πολυ χαρουμενος!
Σχετικό επίσης: Η Absolut Vodka είναι σουηδική μάρκα βότκας που παράγεται στο Åhus, στη νότια Σουηδία από μία θυγατρική της Wine & Spirit. Το 2008, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση της στην γαλλική εταιρία, Pernod Ricard, έναντι ποσού της τάξεως των €5.63 δισεκατομμυρίων.
Μεσ'τα χιόνια μεν (όπως άλλοι μέσα στην άμμο), αλλά σε κάθε εποχή οι σκανδιναβοί δείχνουν να έχουν ό,τι χρειάζεται ο πλανήτης. Κάποτε ήταν η αλιεία (ο γνωστός μπακαλιάρος), η ξυλεία με τα ανθεκτικά στο νερό ξύλα για κατάρτια και αργότερα την ανάγκη για χαρτί, τον τελευταίο αιώνα το πετρέλαιο από τη βόρεια θάλασσα.Ελπίζω μόνο να φυλάξουν κάτι και για τους γηγενείς λάπωνες ;p
Χα! Εμείς ήμαστε πιο έξυπνοι. Δίνουμε επιδόματα τυφλών σε υγιείς, συντάξεις σε ανθρώπους κάτω των 55, άλλες συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες, υπέρογκους μισθούς σε βουλευτές, προνομιούχους δημ. υπαλλήλους κλπ κλπ, και όλα αυτά με λεφτά άλλων!Γατάκια Νορβηγοί...
Μη χαίρεστε νεοφιλελέδες, η Νορβηγία είναι από τα κράτη με το μεγαλύτερο κράτος στην Ευρώπη, περισσότερους Δημόσιους ΥΠαλλήλους σε ποσοστό απ' ότι η Ελλάδα, απείρως περισσότερες ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις... Ξενερώσατε ήδη ; Βέβαια να λέμε και του στραβου το δίκιο, μιας και Καπιταλιστικό Σϋστημα έχει η Νορβηγία... Είναι ΤΡΕΛΗ ΜΟΥΦΑ αυτό που λέει το άρθρο ,ότι δήθεν "όλοι είναι εκατομμυριούχοι".... Γιατί πολύ απλά τα λεφτά αυτά ΔΕΝ θα πάνε σε όλους, ούτε καν στο 1%...
επισης ιδιωτικοποιουμε τα παντα διοτι το ταμειο της νορβηγιας ειναι ΚΡΑΤΙΚΟυγ βεβαια δεν διοριζεται διοικητης αποτυχων βουλευτης ή ασχετος ή κομματοσκυλο οπως στην "τα παντα στους ιδιωτες" ελλαδαπροκυρησσεται διεθνης διαγωνισμος (υπαρχει προβαδισμα σε νορβηγους) και αναλαμβανουν στελεχη εξειδικευμενα στην διαχειριση αποθεματων, ρισκου κλπ