«Είναι ανοησίες»: Ο Μπόρις Τζόνσον απαντά στις καταγγελίες για διαπλοκή

«Είναι ανοησίες»: Ο Μπόρις Τζόνσον απαντά στις καταγγελίες για διαπλοκή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

«Είναι ανοησίες, απολύτως ανοησίες» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά στις καταγγελίες περί διαπλοκής σε υπόθεση έγκρισης δανείου, στην οποία ενεπλάκη και τ΄όνομα του πρόεδρου του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ.

Ο Τζόνσον και ο Σαρπ βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times που ανέφερε ότι ο δεύτερος βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές ώστε να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών. Στη συνέχεια ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Την εποχή που έκανε τις «συστάσεις» ο Σαρπ είχε ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του BBC και του προσφέρθηκε η θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2021.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο Τζόνσον επεσήμανε πως ο Σαρπ δεν έχει καμία γνώση περί των οικονομικών του στοιχείων.

«Ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένας ευφυής άνθρωπος αλλά δεν ξέρει τίποτα για τα οικονομικά μου. Μπορώ να σας το πω με απόλυτη βεβαιότητα» δήλωσε.  

Ο ίδιος ο Σαρπ υποστήριξε πως ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση του δανείου δεν ήταν άλλος παρά μόνο να συστήσει έναν παλιό φίλο που επιθυμούσε να βοηθήσει έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, στα τέλη του 2020.

Ο Σαπρ, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή ελέγχου των υποψηφίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ελέγξει αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC αφότου διορίστηκε ο ίδιος.

«Το BBC δεν έχει κανέναν ρόλο στην τοποθέτηση του προέδρου και οποιεσδήποτε ερωτήσεις αφορούν την κυβέρνηση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης σήμερα.

Ο Σαρπ ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό του BBC ότι δεν επιθυμεί η υπόθεση αυτή να περισπάσει τον οργανισμό από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Δεν είχα εμπλοκή στην έγκριση του δανείου ή τον ορισμό του εγγυητή και δεν διακανόνισα καμία χρηματοδότηση» υποστήριξε στην επιστολή του. «Αυτό που έκανα ήταν να συστήσω τον (παλιό φίλο) Σαμ Μπλάιθ στον εν λόγω αξιωματούχο της κυβέρνησης» πρόσθεσε. Ο Μπλάιθ είναι επίσης μακρινός εξάδελφος του Τζόνσον.

Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι συμφώνησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν θα ασχολιόταν περαιτέρω με το θέμα ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. 

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σήμερα ότι η διαδικασία διορισμού του Σαρπ ήταν αυστηρή και ανεξάρτητη ενώ ο Τζόνσον, μιλώντας στο Sky News, χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα γράφονται. «Ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένας καλός και σαφός άνθρωπος αλλά δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα προσωπικά οικονομικά μου», είπε.

Ο ίδιος ο Σαρπ είπε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διορίστηκε με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία προσλήψεων. Για λόγους διαφάνειας, η επιτροπή ελέγχου των υποψηφιοτήτων θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Με πληροφορίες από Independent/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM