Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο μετά από ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες. 

 

Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ύστερα από τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη που έθεσαν από κοινού σήμερα το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

 

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

 

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περάσει από την φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας ενώ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη όπως επίσης και για τη νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τέλος έθεσε ως παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας την απόφαση για την Αγιά Σοφία, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.

 

Μήνυμα Σασόλι στην Άγκυρα


Απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη, ο Νταβίντ Σασόλι δήλωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή ένταση στην περιοχή και αυτή πρέπει να μειωθεί», τονίζοντας ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος δραστηριοποιείται ήδη επί του θέματος».

 

«Σε σχέση με τα γεγονότα, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πολύ ξεκάθαρη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά εδάφη», επεσήμανε. «Αυτό ισχύει στην Κύπρο και σε ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα», είπε. «Αυτά είναι ελληνικά ύδατα, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο», τόνισε. «Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι» είπε. «Είναι η ώρα να μειωθούν οι εντάσεις».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr