«Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει» λέει ο Τραμπ για την πώληση του TikTok – Νέες συνομιλίες με την Κίνα

«Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει» λέει ο Τραμπ για την πώληση του TikTok – Νέες συνομιλίες με την Κίνα Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την τύχη του TikTok, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια συμφωνία είναι ήδη σχεδόν έτοιμη.

«Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε Δευτέρα ή Τρίτη... είτε με τον πρόεδρο Σι είτε με κάποιον από την ομάδα του», ανέφερε ο Τραμπ σε δηλώσεις του από το Air Force One. «Έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει.»

Η δήλωση ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση Τραμπ για νέα παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί στην ByteDance, την κινεζική εταιρεία πίσω από το TikTok, για να μεταβιβάσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ σε αμερικανικά χέρια. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 17η Σεπτεμβρίου.

«Δεν είμαι απολύτως βέβαιος, αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν»

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται το TikTok στις ΗΠΑ με αμερικανική πλειοψηφική συμμετοχή. Ωστόσο, η διαδικασία είχε παγώσει την άνοιξη όταν το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία ως αντίδραση στην επιβολή νέων δασμών από την Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι μια συμφωνία θα χρειαστεί και την έγκριση της κινεζικής πλευράς. «Δεν είμαι απολύτως βέβαιος, αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν. Έχω καλή σχέση με τον Σι και θεωρώ ότι είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές», σημείωσε.

Τρίτη παράταση στην προθεσμία για το TikTok

Από την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει ήδη εκδώσει τρεις εκτελεστικές εντολές για την αναβολή της απαγόρευσης ή της αναγκαστικής πώλησης του TikTok. Το επόμενο ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος, με την ByteDance να καλείται να καταθέσει οριστική λύση.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς για τη στήριξή τους, τονίζοντας ότι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για μια βιώσιμη συμφωνία.

Ωστόσο, η στρατηγική του Λευκού Οίκου δεν έμεινε χωρίς επικρίσεις. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι παρακάμπτει το Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας διατάγματα για να επιβάλει την πολιτική του.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Διεθνή / Η Γαλλία παραλύει από τις διαδηλώσεις – Χάος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, οδοφράγματα και συλλήψεις

Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολλές πόλεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και οδηγώντας σε τουλάχιστον 250 συλλήψεις
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM