Ο Τραμπ αναβάλλει για άλλη μια φορά την απαγόρευση του TikTok

TIKTOK ΤΡΑΜΠ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 19/6, εκτελεστικό διάταγμα για να διατηρήσει το TikTok σε λειτουργία στις ΗΠΑ για άλλες 90 ημέρες.

Σκοπός να δοθεί περισσότερος χρόνος για να καταλήξει η κυβέρνηση Τραμπ σε μια συμφωνία για την υπαγωγή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σε αμερικανική ιδιοκτησία.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τραμπ παρατείνει την προθεσμία. Η πρώτη ήταν μέσω εκτελεστικού διατάγματος στις 20 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα της θητείας του, αφού η πλατφόρμα σταμάτησε να λειτουργεί για λίγο όταν τέθηκε σε ισχύ μια εθνική απαγόρευση που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η δεύτερη ήταν τον Απρίλιο, όταν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πίστευαν ότι πλησίαζαν σε μια συμφωνία για το TikTok υπό αμερικανική ιδιοκτησία, που όμως κατέρρευσε αφού η Κίνα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ.

Δεν είναι σαφές πόσες φορές ο Τραμπ μπορεί- ή θα - συνεχίσει να παρατείνει τη λειτουργία του TikTok, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance. Ενώ δεν υπάρχει σαφής νομική βάση για τις παρατάσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νομικές προσφυγές για την καταπολέμησή τους. Ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 15 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok από τότε που έγινε μέλος πέρυσι, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα για να κερδίσει έδαφος μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων.

Πάντως, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να απαγορευτεί το TikTok στις ΗΠΑ σύντομα. Ο Τζέρεμι Γκόλντμαν, αναλυτής στην Emarketer, χαρακτήρισε την κατάσταση του TikTok στις ΗΠΑ ως «καθαρτήριο». Όλο αυτό «αρχίζει να μοιάζει λιγότερο με ρολόι που χτυπάει και περισσότερο με έναν επαναλαμβανόμενο ήχο κλήσης. Αυτή η πολιτική Ημέρα της Μαρμότας αρχίζει να μοιάζει με το δράμα του ανώτατου ορίου χρέους: μια επαναλαμβανόμενη απειλή χωρίς πραγματική επίλυση».

Προς το παρόν, το TikTok συνεχίζει να λειτουργεί για τα 170 εκατομμύρια χρήστες του στις ΗΠΑ, και οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Google και Oracle πείστηκαν να συνεχίσουν να προσφέρουν και να υποστηρίζουν την εφαρμογή, με την υπόσχεση ότι το αμερικανό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα χρησιμοποιούσε τον νόμο για να επιδιώξει πιθανώς υψηλά πρόστιμα εναντίον τους.

Οι Αμερικανοί είναι ακόμη πιο διχασμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με το TikTok. Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δήλωσαν ότι υποστήριζαν την απαγόρευση του TikTok, από 50% τον Μάρτιο του 2023. Περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι θα ήταν αντίθετοι σε μια απαγόρευση ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι.

Μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι υποστήριζαν την απαγόρευση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, περίπου 8 στους 10 ανέφεραν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κινδύνου στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών ως σημαντικό παράγοντα στην απόφασή τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από τη Βιρτζίνια, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «παραβιάζει για άλλη μια φορά τον νόμο και αγνοεί τα δικά της ευρήματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τους κινδύνους» που θέτει το TikTok που ελέγχεται από την Κίνα. «Ένα εκτελεστικό διάταγμα δεν μπορεί να παρακάμψει τον νόμο, αλλά αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος», πρόσθεσε ο Γουόρνερ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM