Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι

Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι Facebook Twitter
Άποψη των εκθεμάτων του νέου Musée Yves Saint Laurent στο Παρίσι. Φωτογραφία: Luc Castel
0

Δύο μουσεία αφιερωμένα στον Γάλλο μετρ της γαλλικής υψηλής ραπτικής ανοίγουν αυτό τον μήνα: ένα στο Παρίσι, τη πόλη που στέγασε την αυτοκρατορία της μόδας του και το άλλο στην πόλη που αγάπησε, το Μαρακές. Και τα δύο αποτελούν το αποτέλεσμα της πολύχρονης εργασίας του ιδρύματος που θεμελίωσε ο Saint Laurent με τον σύντροφο και επιχειρηματικό του εταίρο Pierre Bergé, ο οποίος πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου. 

Το Musée Yves Saint Laurent Paris εγκαινιάζεται αύριο 3 Οκτωβρίου στον ιδιόκτητο χώρο της οδού Marceau που στέγαζε τον οίκο για 30 σχεδόν χρόνια. Το παράρτημά του στο Μαρακές θα ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου σε ένα νέο πολιτιστικό κέντρο αξίας €15 εκατομμυρίων στην Rue Yves Saint Laurent. Τα δύο μουσεία θα λειτουργούν πολύ διαφορετικά αλλά και τα δύο αποσκοπούν στη διατήρηση της φήμης του μεγάλου σχεδιαστή  και στη παρουσίαση του έργου του. Η συλλογή του ιδρύματος με 5.000 ενδύματα υψηλής ραπτικής και 15.000 αξεσουάρ και αρχειακό υλικό θα παρουσιάζεται και στα δύο μουσεία, ενώ 1.000 περίπου αντικείμενα, μεταξύ των οποίων 250 ενδυμάτα, θα εκτίθενται στο Μαρακές. 

Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι Facebook Twitter
Το στούντιο υψηλής ραπτικής του σχεδιαστή στο Παρίσι όπου δούλεψε για 30 χρόνια έχει αναπαλαιωθεί. Φωτογραφία: Luc Castel

Η γαλλική αρχιτεκτονική εταιρεία Studio KO, η οποία διατηρεί γραφείο στο Μαρακές από το 2001, δημιούργησε ένα γεωμετρικό κτίριο 4.000 τ.μ. με ροζ γρανίτη, ορείχαλκο και τούβλο για το μαροκινό ίδρυμα. Αυτή η εξωτερική νηφαλιότητα, η οποία αντικατοπτρίζει τις παραδοσιακές αποχρώσεις της πόλης, έρχεται σε αντίθεση με το πολύχρωμο εσωτερικό με τα βιτρό παράθυρα στην παλέτα του σχεδιαστή και ένα βιβλιοπωλείο διαμορφωμένο έτσι ώστε να θυμίζει το μπουκάλι του θρυλικού αρώματος Opium.

Ο κύριος εκθεσιακός χώρος σε σχήμα μαύρου κουτιού θα φιλοξενήσει 50 μανεκέν που σε συνδυασμό με προβολές ταινιών, σχέδια και άλλες εικόνες θα αναδεικνύουν τις βορειοαφρικανικές επιρροές και τις ρίζες του Saint Laurent (ο σχεδιαστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία). Το μουσείο θα περιλαμβάνει επίσης μια προσωρινή γκαλερί, μια ερευνητική βιβλιοθήκη, ένα αμφιθέατρο 150 θέσεων, ένα εργαστήριο συντήρησης και ένα καφέ.

Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι Facebook Twitter
Τα σκίτσα και τα κοσμήματα του Yves Saint Laurent στο μουσείου του Παρισιού. Φωτογραφία: Luc Castel

«Θέλουμε να προσελκύσουμε ένα νέο κοινό στο Μαρόκο λέει ο διευθυντής του μουσείου Björn Dahlström «όχι μόνο για τον Yves Saint Laurent αλλά για τις σύγχρονες δημιουργίες που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί στη χώρα». Στο πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνονται δημιουργίες του Μαροκινού σχεδιαστή Noureddine Amir, του Λιβανέζου ποιητή και ζωγράφου Etel Adnan και της συντρόφου του γλύπτριας Simone Fattal, καθώς και του Αμερικανού θεατρικού καλλιτέχνη Robert Wilson. 

Παρόλο που το μουσείο του Μαρακές θα επικεντρωθεί στην επίδραση του μαροκινού πολιτισμού, το μουσείο στο Παρίσι θα επικεντρωθεί εμφατικά στον Saint Laurent και στη θέση του στο ευρύτερο πλαίσιο της υψηλής ραπτικής. Κεντρική θέση στα εκθέματα καταλαμβάνει η αναπαλαίωση του στούντιο του σχεδιαστή, γεμάτο σχέδια, δείγματα και προσωπικά αντικείμενα. 

Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι Facebook Twitter
Το ιστορικό κτήριο του YSL στο νούμερο 5 της οδού Marceau. ©Sacha

Η ανακαίνιση του μουσείου στο Παρίσι κόστισε περίπου € 4 εκατομμύρια.  Ο Bergé αύξησε τα κεφάλαια για να στηρίξει και τα δύο μουσεία με την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της συλλογής έργων τέχνης που είχε αποκτήσει με τον Saint Laurent (η περίφημη "πώληση του αιώνα" των Christie το 2009 συγκέντρωσε περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο ίδρυμα και στην έρευνα για το Aids) ενώ στη συνέχεια πούλησε και την συλλογή των σπάνιων βιβλίων τους. «Πρέπει να σκεφτώ το μέλλον του ιδρύματος», είχε πει στην εφημερίδα The Art το 2015.

Μετά το θάνατό του, το Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent θα πρέπει να αποφασίσει τη μοίρα της Villa Oasis, της ιδιωτικής κατοικίας του ζευγαριού δίπλα στο Jardin Majorelle.

Εγκαινιάζεται το νέο μουσείο του Yves Saint Laurent στο Παρίσι Facebook Twitter
Το Musée Yves Saint Laurent στο Μαρακές. Φωτογραφία: Nicolas Mathéus

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ