Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στην Ουάσινγκτον.  

 

Πράκτορες μπήκαν στο νεοκλασικό ακίνητο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Ουάσινγκτον, ενώ άλλοι στέκονταν έξω από αυτό. 

 

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για ποιο λόγο έγινε αυτή η έρευνα. Εκπρόσωπος του FBI έκανε λόγο για «δραστηριότητα επιβολής του νόμου», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, σύμφωνα με το NBC News. 

 

Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στην Ουάσινγκτον
Πηγή φωτό AP

 

Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Όλεγκ Ντεριπάσκα, στην Ουάσινγκτον
Πηγή φωτό AP

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο Ντεριπάσκα επιδιώκει να αφαιρεθεί το όνομά του από την αμερικανική λίστα κυρώσεων. Τον Ιούνιο, δικαστής στην Ουάσινγκτον απέρριψε αγωγή του Ρώσου ολιγάρχη κατά του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που του επέβαλε κυρώσεις το 2018. 

 

Ο 53χρονος επιχειρηματίας είναι στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και το όνομά του αναφερόταν πολλές φορές στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. 

 

Επίσης, έχει ταξιδέψει με ρωσικό διπλωματικό διαβατήριο, μεταξύ άλλων και σε επισκέψεις του στις ΗΠΑ, ενώ η περιουσία του εκτιμάται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. 

 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του επέβαλε κυρώσεις στο πλαίσιο της αντίδρασης για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και για κυβερνοεπιθέσεις. Ανέφερε ότι ο Ντεριπάσκα είχε ενεργήσει «για λογαριασμό… Ρώσου υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου»- ένας «κωδικός» για τον Πούτιν- και ότι είχε υποστηρίξει πως εκπροσωπούσε το Κρεμλίνο σε άλλες χώρες. 

 

«Ο Ντεριπάσκα έχει ερευνηθεί για ξέπλυμα χρήματος και έχει κατηγορηθεί ότι απείλησε τη ζωή επιχειρηματικών αντιπάλων του, για παράνομες υποκλοπές σε βάρος κυβερνητικού αξιωματούχου και για συμμετοχή σε εκβιασμό και απάτες», ανέφερε ακόμη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το 2018. 

 

Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλλει κυρώσεις και σε βάρος εταιρειών του Ντεριπάσκα, οι οποίες άρθηκαν όταν κρίθηκε ότι το ποσοστό του σε αυτές μειώθηκε τόσο, που πλέον δεν είχε τον έλεγχό τους. Στην αγωγή του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος του ουσιαστικά κατέστρεψαν την περιουσία, τη φήμη του και τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει με κόπο. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, AP