Η οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας και κατάσχεσε έγγραφα που σχετίζονται με πρόσφατες προεκλογικές εκστρατείες, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι περίπου 20 ένοπλοι αστυνομικοί της γαλλικής οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στο γραφείο του κόμματος στο Παρίσι το πρωί της Τετάρτης και κατέσχεσαν ηλεκτρονικά μηνύματα, έγγραφα και λογιστικά στοιχεία. Είπε ότι δεν γνώριζε τον λόγο. «Το σύνολο των αρχείων που αφορούν τις πρόσφατες περιφερειακές, προεδρικές, κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές εκστρατείες - όλη η εκλογική δραστηριότητα του κόμματος - βρίσκεται σήμερα στα χέρια της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί συνοδεύονταν από δύο ανακριτές.
Η επιχείρηση έρχεται μήνες αφότου η τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία του RN, Μαρίν Λεπέν, και άλλα μέλη του κόμματος κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, γεγονός που ενδεχομένως την εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027. Ασκεί έφεση κατά της ετυμηγορίας και λέει ότι θα συνεχίσει να είναι υποψήφια για να διαδεχθεί τον Μακρόν.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι η έφοδος την Τετάρτη ήταν μέρος μιας έρευνας που ξεκίνησε μετά από «πολλαπλές ειδοποιήσεις από θεσμική πηγή» που ισχυρίζονταν ότι το RN χρηματοδότησε παράνομα τις εκστρατείες του.
«Η δικαστική έρευνα στοχεύει να προσδιορίσει εάν αυτές οι εκστρατείες χρηματοδοτήθηκαν μέσω παράνομων δανείων από άτομα που ωφελούν το κόμμα ή τους υποψηφίους του, καθώς και μέσω υπερτιμολόγησης υπηρεσιών ή τιμολόγησης για ψεύτικες υπηρεσίες που αργότερα συμπεριλήφθηκαν στις αιτήσεις επιστροφής χρημάτων που υποβλήθηκαν στο κράτος για έξοδα προεκλογικής εκστρατείας», ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
Η έρευνα αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη Λεπέν και το RN, που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη θέση από την καταδίκη της για υπεξαίρεση. Τα νομικά προβλήματα έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τον μακροχρόνιο αδιαμφισβήτητο ρόλο της ως ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της πριν από δεκαετίες και οδήγησαν σε νέες ρωγμές εντός αυτού.
Η Λεπέν και ο 29χρονος Μπαρντελά έχουν δηλώσει και οι δύο ότι εκείνος θα έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος εάν η Λεπέν εμποδιζόταν να το πράξει. Αλλά η κάποτε σταθερή αμοιβαία αφοσίωσή τους βρίσκεται τώρα υπό πίεση.
Σε ένα ταξίδι στη γαλλική υπερπόντια περιοχή της Νέας Καληδονίας τον περασμένο μήνα, η Λεπέν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το γιατί η Μπαρντελά δεν ήταν μαζί της. «Δεν είμαι σίγουρη ότι ο Ζορντάν είναι πολύ εξοικειωμένος με τα προβλήματα της Νέας Καληδονίας. Έχουμε διαφορετικά ταλέντα», είπε με εκνευρισμό.
Για την επιδρομή της Τετάρτης, ο Μπαρντελά είπε: «Αυτή η θεαματική και άνευ προηγουμένου επιχείρηση είναι σαφώς ένα νέο [είδος] παρενόχλησης. Είναι μια σοβαρή επίθεση στον πλουραλισμό και τη δημοκρατική μετάβαση. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει υποστεί ποτέ τέτοια δίωξη υπό την Πέμπτη Δημοκρατία».
Τις τελευταίες ημέρες, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διερευνά επίσης ισχυρισμούς ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της RN διέπραξε αδικήματα χορηγώντας χρήματα χωρίς επαρκή έλεγχο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς που συμμερίζονταν τα ιδανικά της. Το κοινοβούλιο της ΕΕ ήταν η αφορμή για την υπόθεση υπεξαίρεσης που οδήγησε στην καταδίκη της Λεπέν.
Με πληροφορίες από Financial Times