ΕΕ: Να αποφυλακιστεί γρήγορα η ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ Χαδλούλ - Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών

ΕΕ: Να αποφυλακιστεί γρήγορα η ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ Χαδλούλ - Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
Reuters
0

Τη λύπη της για την καταδίκη από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αλλά και την ελπίδα ότι θα αποφυλακιστεί «γρήγορα», εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, του Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ακτιβίστρια, 31 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα να εκτίσει ποινή πέντε ετών και οκτώ μηνών κάθειρξης δυνάμει «αντιτρομοκρατικού» νόμου, με την καταδίκη πάντως να συνοδεύεται από αναστολή, κάτι το οποίο δυνητικά επιτρέπει να αφεθεί ελεύθερη σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με την οικογένειά της. Έχει ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια προφυλακισμένη.

«Η ΕΕ λυπάται» για την καταδίκη της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αφού «διώχθηκε επειδή υπερασπίστηκε θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που προώθησε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ είχε συλληφθεί, μαζί με άλλες ακτιβίστριες, λίγο καιρό προτού αρθεί η απαγόρευση στις Σαουδαράβισσες να οδηγούν. Οι γυναίκες που συνελήφθησαν διεκδικούσαν ακριβώς αυτό το δικαίωμα.

«Η ΕΕ κατανοεί ότι αυτή η ετυμηγορία (...) δημιουργεί την πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Η ΕΕ ελπίζει ότι αυτή (η αποφυλάκισή της) θα γίνει γρήγορα», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Γαλλία και Γερμανία παρότρυναν ήδη τη Δευτέρα τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αποφυλακίσουν τη νέα το ταχύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ