ΕΕ: Να αποφυλακιστεί γρήγορα η ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ Χαδλούλ - Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών

ΕΕ: Να αποφυλακιστεί γρήγορα η ακτιβίστρια Λουτζέιν αλ Χαδλούλ - Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
Reuters
0

Τη λύπη της για την καταδίκη από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αλλά και την ελπίδα ότι θα αποφυλακιστεί «γρήγορα», εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, του Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ακτιβίστρια, 31 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα να εκτίσει ποινή πέντε ετών και οκτώ μηνών κάθειρξης δυνάμει «αντιτρομοκρατικού» νόμου, με την καταδίκη πάντως να συνοδεύεται από αναστολή, κάτι το οποίο δυνητικά επιτρέπει να αφεθεί ελεύθερη σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με την οικογένειά της. Έχει ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια προφυλακισμένη.

«Η ΕΕ λυπάται» για την καταδίκη της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αφού «διώχθηκε επειδή υπερασπίστηκε θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που προώθησε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ είχε συλληφθεί, μαζί με άλλες ακτιβίστριες, λίγο καιρό προτού αρθεί η απαγόρευση στις Σαουδαράβισσες να οδηγούν. Οι γυναίκες που συνελήφθησαν διεκδικούσαν ακριβώς αυτό το δικαίωμα.

«Η ΕΕ κατανοεί ότι αυτή η ετυμηγορία (...) δημιουργεί την πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Η ΕΕ ελπίζει ότι αυτή (η αποφυλάκισή της) θα γίνει γρήγορα», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Γαλλία και Γερμανία παρότρυναν ήδη τη Δευτέρα τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αποφυλακίσουν τη νέα το ταχύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM